201 resultaten


ID: 52002 | Bouwkundig element

Abdij Ten Putte

Abdijstraat 80-86 (Gistel)
Abdijsite, in hoofdzaak gevormd door de abdijgebouwen uit 1890-1891. (De toren, de mirakelput en het kapelletje van de abdij beschermd als monument bij Koninklijk Besluit 30.11.1977, uitbreiding tot dorpsgezicht bij Koninklijk Besluit 19.12.1980).


ID: 41847 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Quirinus

Bunsbeekdorp zonder nummer (Glabbeek)
Grote kerk, ingeplant in een omheind kerkhof; huidige vorm vloeit voort uit de samenvoeging van drie gedeelten uit verschillende perioden.


ID: 39143 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Dorpsstraat zonder nummer (Gooik)
Uit verschillende perioden daterende constructie, ingeplant op een ophoging met kerkhof en gestutte bakstenen omheiningsmuur.


ID: 302076 | Archeologisch geheel

Senecaberg

Adriaan Walraevensstraat, Jan Jozef Van Engelgomstraat, Jean Deschampsstraat, Leopold Luypaertstraat (Grimbergen)
12de-eeuwse burchtheuvel met voorburcht die nog het oude straattrac├ę behoudt. Het dorpsgezicht omvat het eiland waar de burchtheuvel zich in het midden verheft en de voorburcht, zoals de morfologie van de bodem en de straatstructuur laten veronderstellen.


ID: 8881 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dorp 104 (Haaltert)
Inplanting bovenop de helling; omringend gedesaffecteerd kerkhof met gedeeltelijk behouden doch verlaagde muur. De huidige vorm resulteert van verschillende bouwcampagnes, vergrotingen en restauraties, zie gedenkplaat uit de 19de eeuw.


ID: 205287 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Bavikhovedorp zonder nummer (Harelbeke)
Parochiekerk van Bavikhove, toegewijd aan Sint-Amandus. In oorsprong romaanse bidplaats die na verschillende verbouwingen, waarvan de meest ingrijpende op het einde van de 19de eeuw onder leiding van architect Jules Carette, resulteert in een neogotische geori├źnteerde hallenkerk.


ID: 205057 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Salvator

Gentsestraat zonder nummer (Harelbeke)
Parochiekerk uit de 18de eeuw, opgetrokken volgens het ontwerp van architect L. Dewez met de bewaarde vieringtoren en kruisbeuk van de 12de-eeuwse, romaanse kerk.


ID: 22097 | Bouwkundig element

Kathedraal Sint-Quintinus

Vismarkt zonder nummer (Hasselt)
De Sint-Quintinuskathedraal is een gotische kathedraal, gelegen in de kern van de stad, op een vrij klein plein, doch met zijn toren het stadsbeeld dominerend.


ID: 41888 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Dorpsplein 1 (Herent)
Voor een neogotische kerk, een stevige romaanse toren van zandsteen opgetrokken op vierkant grondplan.


ID: 41893 | Bouwkundig element

Parochiekerk Maria-Hemelvaart

Dorpsstraat 2 (Herent)
Schilderachtig geheel door de aaneenschakeling van zijn diverse, niet homogene volumes. Stoere romaanse toren van zandsteen uit de 12de eeuw.