201 resultaten


ID: 41876 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Onze-Lieve-Vrouwplein zonder nummer (Herent)
Merkwaardig gebouw opgetrokken in verschillende bouwcampagnes. Het oudste deel is de romaanse vierkante toren met vier verdiepingen, met een veel latere torenspits; meestal vermeld wegens de uitzonderlijke architectonische muurversiering.


ID: 39611 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat zonder nummer (Herne)
Belangwekkend gebouw met omringend kerkhof, hoofdzakelijk opgetrokken uit breuksteen van schilfersteen met gebruik van Doornikse kalksteen en zandsteen. Romaanse overblijfselen in het schip, meermaals verbouwd en gerestaureerd.


ID: 43553 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan

Sint-Jansstraat zonder nummer (Hoegaarden)
Pittoresk, heterogeen geheel. Westtoren voor een blinde beuk, voorzien van pseudo-kruisarmen, en een lang koor van drie travee├źn met een vlakke sluiting, geflankeerd door een noordsacristie. Romaanse toren uit de 12de eeuw, later verstevigd met steunberen.


ID: 43297 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter en -Paulus met kerkhof

Dorpsstraat zonder nummer (Huldenberg)
Het markante silhouet met twee rijzige, in zandige kalksteen opgetrokken romaanse torens en schrijnvormig neoromaans schip is van verre herkenbaar.


ID: 30541 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Rijselstraat 87 (Ieper)
Parochiekerk, wederopgebouwd na de Eerste Wereldoorlog volgens plans voor ruwbouw (1920 en volgende) en interieurafwerking (1923) naar ontwerp van Jules Coomans naar model van de gerestaureerde vooroorlogse toestand met integratie van gespaard gebleven muren en partijen, voornamelijk in het westblok.


ID: 88778 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius

Kerkeweg 1 (Jabbeke)
De Sint-Eligiuskerk is de parochiekerk van Snellegem en bestaat uit een combinatie van een romaanse en een neogotische kerk. De neogotische basilicale kerk werd in 1892-1893 gebouwd naast de 12de-eeuwse romaanse kerk, wat een heel ongewone optie was in de 19de eeuw.


ID: 39814 | Bouwkundig element

Kasteel van Houtem

Kasteel 1-5 (Kapelle-op-den-Bos)
U-vormig waterkasteel waarvan de funderingen opklimmen tot de 12de eeuw, en die zeker de begrenzing geven van het 17de-eeuwse gebouw, doch het huidig algemeen uitzicht resulteert van de restauraties uit de 19de en 20ste eeuw. De hoeve werd eveneens in de 19de en 20ste eeuw aangepast. Beide constructies zijn gelegen in een groot, omgracht domein met fraai park en dreef.


ID: 86078 | Bouwkundig element

Motte van Kessenich

Kerkstraat zonder nummer (Kinrooi)
De site was de logische keuze voor de bouw van een versterking: een in de Maasvallei vooruitstekende hoogte, de meest oostelijke uitloper van het middenterras van de Maas.


ID: 58769 | Bouwkundig element

Vaucelleshoeve

Kalfhoek 3 (Knokke-Heist)
Kalfhoek nr. 3. Z.g. "Vaucelleshoeve", gelegen achter de Graaf Jansdijk in de Monnikenpolders, teruggaand tot de 12de eeuw. In 1255 verwerven de Cisterci├źnzers van Vaucelles (nabij het Franse Cambrai) de gronden van Walter van Gistel; zij bezitten ook de Grote Keuvel (cf. Kalfstraat nr. ?). De monniken baten de hofsteden niet zelf uit. In 1328 gaat de Vaucelleshoeve over naar de abdij Ter Duinen


ID: 58770 | Bouwkundig element

De Grote Keuvelhoeve

Kalfstraat 42 (Knokke-Heist)
Kalfstraat nr. ?. Z.g. "De Grote Keuvelhoeve", de enige hoeve die in de Keuvelpolder is gebouwd. De site dateert uit de 12de eeuw en ontleent haar naam aan de vorm van het dak van het toenmalige boerenhuis: een "keuvelkap" of een dak met een wolfseind. In 1255 wordt deze hoeve, samen met de "Vaucelleshoeve" en de "Kleine Keuvelhoeve" in Westkapelle, door Walter van Gistel verkocht aan d