Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

519 resultaten


ID: 24747 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gouvernementstraat 34-38 (Gent)
Het burgerhuis was oorspronkelijk een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. Het bovengronds gedeelte gaat vermoedelijk terug tot de 16de of 17de eeuw maar heeft nu het uitzicht van een 19de-eeuws burgerhuis bestaande uit vier traveeën en drie bouwlagen, met een bepleisterde en beschilderde gevel.


ID: 24760 | Bouwkundig element

Cooremetershuys

Graslei 12 (Gent)
Het Cooremetershuys is een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een vormentaal en constructiemethode eigen aan de 13de eeuw. De huidige gevel van het Cooremetershuys dateert van 1698 en werd gebouwd voor het Steen wat zijn uitzonderlijke breedte verklaart. Het huidige dubbelhuis telt drie bouwlagen en zes traveeën met een zadeldak en een verankerde bakstenen trapgevel. De gevel werd door architect J. De Waele in 1906-1907 gereconstrueerd naar de toestand van 1698. De zijgevel in het Hazewindstraatje is een verankerde en deels blinde lijstgevel van baksteen en onregelmatig gekapte Doornikse kalksteen.


ID: 24755 | Bouwkundig element

Gildehuis Den Enghel

Graslei 8 (Gent)
Het voormalig gildehuis Den Enghel is een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. In 1912 werd een nieuwe voorgevel naar ontwerp van Amand Janssens opgetrokken. Trapgevel volledig opgetrokken uit zandsteen en zeer belangrijk voorbeeld van de Brabantse gotiek in Gent, gekenmerkt door skeletstructuur, de rijke versiering en typische behandeling van geveltop.


ID: 24756 | Bouwkundig element

Korenmetershuis

Graslei 9 (Gent)
Eerste Korenmetershuis, van 1435 tot 1540 gildehuis van de korenmeters. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 16de eeuw, wederopgebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens. Verankerde trapgevel in traditionele stijl opgetrokken uit bak- en witte natuursteen. Aanbouw achteraan, namelijk klein diephuis van drie bouwlagen onder afgewolfd schilddak, met kern vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw doch met latere aanpassingen uit de 19de eeuw.


ID: 206806 | Bouwkundig element

Middeleeuws keldercomplex

Hoogpoort (Gent)
Geheel van kelders uit de middeleeuwen en nieuwe tijden teruggaand op enkele gebouwen langs de Hoogpoort (huis ’t Gulden Hoofdt en huis De Ketele) en de Stadhuissteeg (huis Stadhuissteeg 5).


ID: 24914 | Bouwkundig element

Huis De Oude Sterre

Hoogpoort 17 (Gent)
Achter de bepleisterde 18de-eeuwse gevel van het huis De Oude Sterre, gaat een middeleeuws steen schuil. De trapgevel ervan bleef in de achtergevel bewaard, evenals de kelder en muurfragmenten in Doornikse steen.


ID: 24921 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Zonne

Hoogpoort 27 (Gent)
Achter de 19de-eeuwse, bepleisterde lijstgevel van burgerhuis De Zonne gaat een complexe bouwevolutie schuil die begint in de 13de eeuw. Bewaarde muren in Doornikse steen verwijzen naar de oudste bouwfase. Het achterhuis dateert uit de 16de eeuw, en heeft een bepleisterde trapgevel. In het bovenhuis zijn 17de- en 18de-eeuwse elementen bewaard.


ID: 24918 | Bouwkundig element

Burgerhuis met trapgevel

Hoogpoort 32, 32A-B (Gent)
Het burgerhuis gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. De bovenbouw is een traditionele trapgevel met vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, daterend uit de 16de of 17de eeuw. Het betreft een zandsteenbouw met baksteen voor de top.


ID: 24928 | Bouwkundig element

Burgerhuis in empirestijl

Hoogpoort 35 (Gent)
Burgerhuis met een empirelijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen uit eerste kwart 19de eeuw. Oudere kern zichtbaar in de sporen van de vroegere zijtrapgevel links en een 13de-eeuwse kelder overkluisd met kruisgewelf op zuilen met knopkapiteel.


ID: 24931 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogpoort 41, 41A-R (Gent)
Het huis gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. Het 16de-eeuws bovengronds pand heeft een opstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak en is voorzien van een zandstenen gevel met een bewaarde rondboogdeur in een zandstenen omlijsting, ingeschreven in een spiegelboog en volgens archiefstukken daterend uit 1750.