Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

471 resultaten


ID: 78331 | Bouwkundig element

Bladelinhoeve

Zadelstraat 8 (Diksmuide)
Historische hoeve met omwalling. Recente naamgeving naar de "Bladelyncks hoek", refererend naar de familie Bladelin, die in de 14de eeuw onder haar leden diverse klerken en griffiers van de Kasselrij Veurne-Ambacht telde en hier tevens verschillende eigendommen bezat. Diep achterin gelegen, omwalde historische hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom gekasseid erf met mestvaalt. Mogelijk teruggaand tot de twaalfde eeuw als ontginningssite.


ID: 78332 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige   Kruisverheffing

Zannekinstraat 16 (Diksmuide)
Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof, afgezoomd met knotlindes en aan oostelijke, zuidelijke en westelijke zijde omringd door een muur. Bewaarde arduinen grafmonumenten met neogotische inslag uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Tevens bewaarde ijzeren kruisen. In de oksel van zuidbeuk en de hallenkerk: calvarie onder leien luifel, afgesloten door smeed)ijzeren hek.


ID: 38985 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna

Herdebeekstraat 176 (Dilbeek)
Georiënteerde 13de-eeuwse romaanse kerk met pseudo-basicilicale aanleg, in de 16de eeuw verbouwd en in de 17de eeuw aangepast in gotische stijl.


ID: 38981 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof

Kerkstraat (Dilbeek)
Georiënteerde gotische kerk met een basilicale aanleg, in de kern opklimmend tot de 13de eeuw, met aanpassingen uit verschillende periodes en restauraties tijdens de 19de en begin 20ste eeuw en met ommuurd kerkhof.


ID: 38937 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ambrosius

Verheydenstraat (Dilbeek)
Georiënteerde gotische parochiekerk gelegen in het dorpscentrum van Dilbeek in oorsprong omgeven door een ommuurd ovaal kerkhof.


ID: 71514 | Bouwkundig element

Verschuylenhof

de Schiervellaan 5, 5A-D (Dilsen-Stokkem)
Het Verschuylenhof of Olmenhof is één der eerste ontginningen in Rotem. Eerste vermelding in 1371. Resten van een mergelstenen donjon, waarschijnlijk daterend uit de 14de of eerste helft 15de eeuw.


ID: 39072 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Grote Baan 224 (Drogenbos)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk aansluitend bij de Brabantse gotiek en voorzien van een vieringtoren. Het omringende kerkhof werd opgeheven en verplaatst.


ID: 8251 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas en Leonardus

Aaigemdorp (Erpe-Mere)
Eenvoudige hallenkerk, gedateerd 1786 met vroeggotische toren van circa 1300. Driebeukige kerk van vier traveeën, een koor met twee rechte traveeën afgesloten door een achtzijdige toren en éénlaagse noordelijke en zuidelijke sacristie in de oksels van koor en schip. Strenge classicistische voorgevel, geritmeerd door Toscaanse pilasters. Tegen de toren, ten oosten, een calvarie met beelden uit de 18de eeuw.


ID: 8287 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden

Erondegemdorp (Erpe-Mere)
Altaar onder patronaat van abdij van Geraardsbergen sinds 1108. Pseudobasilicale kerk gelegen op een noordwestelijke helling met gotisch koor uit de 14de eeuw, kruisingstoren uit de 16de eeuw en schip gebouwd in 1846-1847. Calvarie aan de oostmuur.


ID: 8213 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Erpedorp (Erpe-Mere)
Neoclassicistische hallenkerk op een hoogte gelegen met deels bewaard kerkhof en omringende kerkhofmuur, opgetrokken in 1834 naar ontwerp van architect Johan Beeckman, dwars op de voormalige georiënteerde kerk uit de 14de tot de 16de eeuw die in 1827 gedeeltelijk werd gesloopt. Sacristieën van 1863 nar ontwerp van architect J.B. Goeminne. Ten noordwesten, twee hekpijlers met siervaas en trap.