460 resultaten


ID: 79042 | Bouwkundig element

Goed te Bouvrie

Bouvriestraat 11 (Avelgem)
Historische hoeve "Goed te Bouvrie". Centrum van de belangrijke "heerlijkheid van Bouvrie", die afhing van het Oud Kasteel van Kortrijk. Eerste vermelding in het midden van de 15de eeuw als eigendom van de heer van Gruuthuse die het verpachtte.


ID: 79346 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Sint-Eligius

O.L.Vrouwstraat zonder nummer (Avelgem)
Georiënteerd bedehuis gelegen in de oostelijke uithoek van de gemeente nabij de Schelde en aan de grens met Kerkhove en Ruien (Oost-Vlaanderen). Omringend ommuurd kerkhof met ten zuidoosten graven van het Gemene Best.


ID: 79332 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters

Sint-Pietersstraat zonder nummer (Avelgem)
Kerk en omringend kerkhof beschermd als dorpsgezicht bij B.V.E. van 28/07/1983. Georiënteerde dorpskerk binnen een ommuurd kerkhof.


ID: 12371 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Quirinus

Kerkstraat zonder nummer (Beerse)
Vrijstaande, deels gotische kerk met omringend kerkhof, aan de straatzijde afgesloten met fraai ijzeren hek op gemetselde sokkel.


ID: 38901 | Bouwkundig element

Wolfshagenkapel

Frans Walravensstraat 42 (Beersel)
Voormalige slotkapel van het gesloopte kasteel Wolfshagen, dat zich in deze straat bevond, ten oosten van de portierswoning. Samen met die portierswoning en de voormalige kasteeldreef, nu bekend als Dreef, is de kapel één van de weinige restanten die nog getuigen van het kasteel dat in 1966 gesloopt werd.


ID: 38859 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kapelaansplein 1 (Beersel)
Laatgotische kerk met omringend geruimd kerkhof. Het huidige gebouw gaat terug tot de 14de eeuw met belangrijke restauraties in de 19de eeuw.


ID: 38873 | Bouwkundig element

Feodaal kasteeldomein met Auberge du Chevalier

Lotsestraat 63-65 (Beersel)
Vlakteburcht van circa 1300, op onregelmatige, ellipsvormige plattegrond gemarkeerd door drie gesloten muurtorens en omringd met een slotgracht. Defensieve ligging als voorpost van Brussel en Brabant.


ID: 41476 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

St.-Laurentiusstraat zonder nummer (Begijnendijk)
Hoofdzakelijk gotisch gebouw, bestaande uit een stevige westtoren, een drievoudige beuk van drie traveeën onder één bedaking en een driezijdig koor geflankeerd door sacristieën.


ID: 41494 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Kerkstraat zonder nummer (Bekkevoort)
Interessant gebouw, uit verschillende perioden, opgetrokken op een beboste uitspringende heuvel.


ID: 9958 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Markt 42 (Berlaar)
Georiënteerde driebeukige neoromaanse kruisbasiliek van 1874-1880 naar ontwerp van L. Blomme; vroeg-gotische toren uit de eerste helft van de 13de eeuw, herbouwd in 1940-1943.