459 resultaten


ID: 71990 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Walle

Blankenbergse Dijk 79 (Brugge)
* Blankenbergse Dijk nr. 75. Historische hoeve z.g. "Ten Walle". Beschermd als monument bij M.B. van 16/04/2004. De hoeve ontstond vermoedelijk in de 14de eeuw als achterleen van het "Hof ten Poele", gelegen aan de huidige Vaartstraat. De eerste bronnen dateren van 1435 en maken melding van de hoeve "ten wallekinne". Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de hoeve weergegeven met de naam "G


ID: 72004 | Bouwkundig element

Kasteel De Patente

Blankenbergse Steenweg 120 (Brugge)
Blankenbergse Steenweg nr. 120. Kasteel z.g. "De Patente". De oudste vermelding van het leengoed "De Patente" gaat terug tot het midden van de 16de eeuw, maar wellicht ligt de oorsprong in de 14de of 15de eeuw. Het goed wordt vermeld als "'t opperhof met een huijs van plaijsance met de walgrachten rontsomme ende 't nederhof aende zuudtsijde, met den bogaert aende oostsijde ...". In 1841 wo


ID: 29238 | Bouwkundig element

Stadhuis van Brugge

Blinde-Ezelstraat 1, Burg 12 (Brugge)
Vanaf circa 1280 vergaderen de schepenen in het hier gelegen zogenaamde "Ghyselhuus", waarin ook de grafelijke gevangenis is ondergebracht. In het vierde kwart van de 14de eeuw gebeurt de afbraak van het vervallen gebouw.


ID: 82437 | Bouwkundig element

Godshuis Van Volden

Boeveriestraat 50 (Brugge)
Het voormalige godshuizencomplex bestaande uit een L-vormig grondplan met een vierzijdig trappenhuis in de hoek. Van links naar rechts breedhuis met verankerde bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), vervangt sinds 1848 een laag poortgebouw met brede korfboogdeur.


ID: 77247 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Lo of hoeve Bouchoute

Bouchoutelaan 3 (Brugge)
Historische hoeve "Ter Lo" of "Bouchoute", bestaande uit verschillende bestanddelen. Oorspronkelijk een omwald leengoed, gelegen ten zuidwesten van het Park van Male en palend aan de Vossensteert, de Maalse Steenweg en Engelendalelaan.


ID: 29235 | Bouwkundig element

Sint-Donaaskerk

Burg zonder nummer (Brugge)
Het zogenaamde Burghotel (1987-1989) bewaart in de kelderverdieping resten van het koor van de voormalige Sint-Donaaskerk.


ID: 201206 | Bouwkundig element

Stadswoning

De Garre 1 (Brugge)
Dit pand, gelegen in het steegje De Garre, klimt in kern op tot de 14de eeuw. Het getuigt in oorsprong van een unieke, middeleeuwse, stedenbouwkundige stadsstructuur, waarbij enkele huizen gegroepeerd zijn langs een steegje.


ID: 82336 | Bouwkundig element

Stadswoning

Dijver 8 (Brugge)
Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, kern opklimmmend tot de 14de eeuw, zie rechter zijmuur. Verbouwd circa 1400, zie lavabonis met rondstaafomlijsting op tweede bouwlaag en centraal geplaatst venster met segmentboog en afgeschuinde zijkanten op de derde. Het achterhuis is later verdwenen.


ID: 82605 | Bouwkundig element

Godshuis Sint-Joos

Ezelstraat 83, 87-105 (Brugge)
Sinds 1992 oecumenische en orthodoxe kerk. Gebouwencomplex tussen Ezel- en Raamstraat. Aan straatzijde, links van de ingang ligt de kapel, bestaande uit voorkapel, koor en sacristie , en rechts de voormalige portierswoning. Twee haakse vleugels, respectievelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw, met wooneenheden rondom binnen- tuin; laatst genoemde, toegankelijk via poortje vanuit Raamstraat, aangelegd met grasperken, rozenstruiken, een moerbeiboom en enkele armpompen onder meer tegen zijgevel van nummer 105. Een smalle doorgang leidt naar achterliggend tuintje met nog één woning en enkele bergruimten.


ID: 82625 | Bouwkundig element

Middeleeuwse stadspoort Ezelpoort

Ezelstraat 122 (Brugge)
Vrijstaande, middeleeuwse stadspoort, gesitueerd ten noorden van 't Stil Ende, ten westen van het kruispunt tussen de Gulden Vlies- en Koningin Elisabethlaan en ten zuiden van de Scheepsdalelaan.