Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6318 resultaten


ID: 192 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Molenstraat 45 (Aalst)
Het classicistisch herenhuis bestaat in kern uit twee of drie 17de-eeuwse panden, die op het einde van de 18de eeuw werden samengevoegd, en gelegen zijn rond een binnentuin met aangrenzende bijgebouwen uit de 19de eeuw.


ID: 394 | Bouwkundig element

Hoeve Monnikenhof

Monnikenhofbaan 4-6 (Aalst)
Volledig verbouwd hoevecomplex opklimmend tot de 17de eeuw. Heden U-vormige hoeve met gekasseid erf. Voormalig woonhuis ten noordoosten, deels omgevormd tot stal, in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 17de eeuw. Klein dienstgebouw haaks tegen de voorgevel; bakstenen dienstgebouwen uit de 19de eeuw, afgewerkt met vlechtingen.


ID: 471 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Moorsel-Dorp 15 (Aalst)
Gelegen aan de Kerkstraat met beboomd gedesaffecteerd kerkhof, omringd door een verlaagd zandstenen muurtje met toegang via twee laatclassicistische hekpijlers van arduin. De kerk kende veel opeenvolgende bouwfasen; de westtoren uit het tweede kwart van de 13de eeuw vormt het oudste deel van de kerk.


ID: 360 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Muntstraat 2 (Aalst)
U-vormige hoeve met gekasseid erf met tuin, vijf traveeën breed woonhuis onder zadeldak uit de 17de tot 18de eeuw, links vermeerderd met één travee, waarin jaartal 1770 op de bovendorpel van het kruiskozijn.


ID: 450 | Bouwkundig element

Hof te Mutsereel

Mutsereelstraat 39 (Aalst)
Het Hof te Mutsereel heeft een middeleeuwse oorsprong maar bestaat enkel nog uit een - in kern 17de-eeuws - woonhuis en een 19de-eeuws bijgebouw met koetshuis gelegen op een beperkt perceel bereikbaar via een smalle toegangsweg.


ID: 438 | Bouwkundig element

Nedermolen

Nedermolenstraat 3 (Aalst)
Molenhuis van één bouwlaag en heden vier traveeën, onder zadeldak. Aan de beekzijde hoog opgetrokken zandstenen onderbouw en zandstenen rechthoekig venstertje. Later aangebrachte gevelsteen gedateerd 1688. .Sinds 1377 bekend als Nedermolen, eigendom van de Abdij van Affligem. Herbouwd in 1599, 1688 en vernieuwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 493 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Nieuwerkerken-Dorp 1A (Aalst)
Heterogeen gebouw met driebeukig schip van vijf traveeën van 1772 en vierkante kruisingstoren uit het eerste kwart van de 17de eeuw, geflankeerd door een overblijvende travee van het voormalig schip uit de 14de eeuw en door een sacristie van 1760 met oudere onderbouw en tot slot een laatgotisch koor met twee rechte traveeën en driezijdige sluiting van 1563-68.


ID: 200 | Bouwkundig element

Hoekhuis Koning van Spanje

Nieuwstraat 6 (Aalst)
Dubbelhuis op de hoek met de Hopmarkt, van drie bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken, opklimmend tot de 17de tot 18de eeuw, doch later aangepast.


ID: 205 | Bouwkundig element

Stadswoning

Nieuwstraat 62 (Aalst)
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met mogelijks 17de-eeuwse kern.


ID: 212 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Onderwijsstraat 1, Oude Vismarkt 13 (Aalst)
Het complex omvat een aantal gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met circa 200-jarige beuk, met neogotische westvleugel en poort van 1878; ten oosten complex met georiënteerde kapel uit het eerste kwart van de 15de eeuw met mogelijke oudere kern en latere aanpassingen; ten noorden, de kloostergang en conventgebouwen uit het vierde kwart 15de eeuw en de 17de eeuw, en ten zuiden, het 17de-eeuws hospitaal met latere uitbreidingen.