Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6318 resultaten


ID: 217 | Bouwkundig element

Huis Het Half Maantje

Pontstraat 10 (Aalst)
Het hoekhuis bleek na het verwijderen van de gevelbezetting te behoren tot één van de zeldzaam geworden voorbeelden van met baksteen ingevulde vakwerkbouw. Het hoekhuis uit het laatste kwart van de 17de eeuw telt twee bouwlagen en drie traveeën onder een afgesnuit zadeldak.


ID: 216 | Bouwkundig element

Sint-Jozefscollege

Pontstraat 7, 11-13 (Aalst)
Het Sint-Jozefscollege werd in 1619 gesticht en bestaat uit 17de-eeuwse college- en klasgebouwen, een 18de-eeuwse kerk en internaatsvleugel, een 19de-eeuwse refter met muurschilderingen uit begin 20ste eeuw en enkele uitbreidingen en verbouwingen waaronder een modernistische vleugel uit 1937.


ID: 221 | Bouwkundig element

Hoekhuis met Mariabeeld

Pontstraat 21 (Aalst)
Hoekhuis van twee bouwlagen en respectievelijk twee en vier traveeën, onder mansardedak, met gecementeerde gevels met rechthoekige muuropeningen. Sierlijk 18de-eeuws Mariabeeldje met kind tegen de afgeschuinde hoek van de bovenverdieping.


ID: 231 | Bouwkundig element

Pastorie van het begijnhof

Pontstraat 48 (Aalst)
Voormalige pastorie van het begijnhof; traditioneel gebouw van bak- en zandsteen van 1676 met aanpassingen uit midden 18de eeuw en de 19de en 20ste eeuw.


ID: 232 | Bouwkundig element

Theresianenklooster

Pontstraat 51 (Aalst)
Gedeelte van het voormalig klooster der Theresianen, die zich vanuit 's Hertogenbosch te Aalst vestigden in 1632. Groot gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met voorheen bepleisterde en geschilderde lijstgevel, vermoedelijk met traditionele kern aangepast in de 18de en de 19de eeuw.


ID: 238 | Bouwkundig element

Huis De Helle

Priester Daensplein 1-2 (Aalst)
Vermoedelijk oorspronkelijk één huis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien en pannen); kern in bak- en zandsteenstijl met verwerking van barokornamenten (17de eeuw), aangepast in de loop van 18de eeuw, 19de eeuw, voornamelijk gevel van nummer 2.


ID: 237 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Priester Daensplein 10 (Aalst)
Prototype van de Brabantse gotiek in Oost-Vlaanderen. De plattegrond ontvouwt een driebeukig schip van drie traveeën met zijkapellen, een ruim transept met westbeuk, uitspringend met twee traveeën. Koor met drie rechte traveeën, en zevenzijdige absidiale koorsluiting. De bouw van de huidige kerk heeft meer dan 180 jaar in beslag genomen; voltooid in 1660.


ID: 241 | Bouwkundig element

Laatbarokke stadswoning

Priester Daensplein 6 (Aalst)
Laatbarok diephuis met twee en een halve bouwlaag van twee traveeën onder zadeldak uit het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste kwart van de 18de eeuw. Combinatie van trap- en halsgevel onder driehoekig fronton met topstuk.


ID: 444 | Bouwkundig element

Hof te Putte

Putstraat 161 (Aalst)
Oude pachthoeve uit de 16de - 17de eeuw van de abdij van Affligem, voorheen waarschijnlijk een gesloten hoeve. Boerenhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl van één bouwlaag en zeven traveeën onder afgesnuit zadeldak, aangebouwd bakhuis onder zadeldak met aandak en vlechtingen. Twee haakse schuren uit de 18de eeuw, ongeveer in elkaars verlengde gebouwd.


ID: 76226 | Bouwkundig element

Stadswoning

Rozemarijnstraat 11 (Aalst)
Bak- en zandstenen gebouw uit de 17de eeuw - eerste kwart 18de eeuw onder zadeldak. Stadswoning met verankerde gevel met twee gekoppelde rechthoekige vensters in omlijstingen van arduin met kwarthol beloop uit de tweede helft van de 18de eeuw en gecementeerde rechthoekige vensteromlijsting in de bovenverdieping.