Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6318 resultaten


ID: 243 | Bouwkundig element

Sint-Jobkapel

Sint Jobstraat (Aalst)
De Sint-Jobkapel dateert grotendeels uit 1663 en is gelegen in een ommuurd tuintje met linden. Ten zuidwesten van de kapel staat in het tuintje nog een kapel die het Heilig Graf voorstelt en die is opgebouwd uit een rotsconstructie die toegankelijk is via een bakstenen rondboog.


ID: 253 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Sint Martensplein 8 (Aalst)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, opklimmend tot de 17de eeuw. Traditionele bak- en zandsteenbouw.


ID: 338 | Bouwkundig element

Sint-Amanduskapel

Sint-Amandstraat (Aalst)
De Sint-Amanduskapel uit 1636 is gelegen in de bosrijke omgeving van de Kapellemeersen en wordt samen met het Sint-Amandsputteken al vermeld sinds de 14de eeuw. De kapel, die de Dendervallei beheerst en waarvan de bijhorende grond rechts met een haagbeukhaag van de straat is afgesloten, is een éénbeukige ruimte onder zadeldak, vooraan bekroond met een houten klokkenruitertje en achtzijdige spits.


ID: 359 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Vereeckenstraat 46 (Aalst)
De pastorie bestaat uit een mogelijk 17de-eeuws bijgebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl, een hoofdvolume uit de 18de eeuw dat in het begin van de 19de eeuw werd verhoogd en aangepast, een 19de-eeuwse toegangspoort en een ruime pastorietuin.


ID: 76 | Bouwkundig element

Huis de Kegel

Zwarte Zustersstraat 8 (Aalst)
Hoger breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel die nog tijdens de 19de tot 20ste eeuw bekroond was met een driehoekig fronton en aldus meer een uitzicht bood uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 33326 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Lembeke

Aardenburgse Heerweg 5 (Aalter)
Oorspronkelijk leen van de heerlijkheid Wessegem. Grotendeels omgrachte hoeve met sterk verbouwd woonhuis ten westen en schuur ten noorden onmiddellijk bij de wal. Woonhuis op uitgesproken terp, van zeven traveeën onder steil zadeldak; rechts aandak met vlechtingen en schouderstukken, wijzend op oude kern minstens opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 34552 | Bouwkundig element

Hoeve Bakensgoed

Bakensgoed 5 (Aalter)
Hoeve met 17de- tot 18de-eeuwse boerenwoning, later voorzien van een hooghuis van twee bouwlagen onder overkragend zadeldak rustend op modillons; voorzien van een verblijf voor de heer op de bovenverdieping.


ID: 33383 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Berkenstraat 19 (Aalter)
Achterin gelegen boerenhuis met omheind voortuintje op grasboomgaard, toegankelijk via ijzeren hek aan gietijzeren zuilen.


ID: 33384 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Wessegem

Blauwgoedstraat 1 (Aalter)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen met sporen van vroegere omgrachting, met woonhuis met zeer oude kern, nieuwe stallen, 19de-eeuwse schuur en 19de-eeuwse stal rond het verhard erf.


ID: 33395 | Bouwkundig element

Hoeve

Hoetselstraat 5 (Aalter)
Achterin gelegen hoeve op met gras begroeid erf met notelaar. Ten westen, woonhuis van zeven traveeën onder hoog zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, schouder- en topstuk, in kern minstens opklimmend tot de 17de of 18de eeuw.