Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 90683 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Tieltstraat 35 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen, staat met dezelfde configuratie weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de figuratieve kaart van 1774 opgemaakt door landmeter Philip-Jan Lemaieur in opdracht van de kasselrij van Kortrijk. Het kadaster registreert in 1889 een uitbreiding van het woonhuis aan de straatzijde en toevoegen van het bijgebouw tegen de gecementeerde (imitatievoegen) westgevel.


ID: 90684 | Bouwkundig element

Hoeve

Tieltstraat 45 (Ruiselede)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, met nagenoeg dezelfde configuratie weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Staat afgebeeld op de figuratieve kaart van 1774 opgemaakt door landmeter Philip-Jan Lemaieur in opdracht van de kasselrij van Kortrijk. Toegankelijk via een grintweg, naast de gietijzeren toegangshekken staat een knotlinde. Circa 1919 wordt tegen de achtergevel van het woonhuis een lager dwarsvolume gebouwd. Het woonhuis, ten noorden van het begraasde erf, klimt zeker op tot de 18de eeuw.


ID: 90685 | Bouwkundig element

Herberg De Keizer

Tieltstraat 58 (Ruiselede)
Laag dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot het einde van de 18de of begin van de 19de eeuw.


ID: 90688 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen Schobbejakshoogte

Veldstraat 4 (Ruiselede)
Dwars op de straat georiënteerde gekoppelde, boerenarbeiderswoningen "Schobbejakshoogte". De naam verwijst naar een hoger gelegen stukje grond. De westelijke woning is een verankerde, baksteenbouw met witbepleisterde voor- en achtergevel en gecementeerde zijgevel, eventueel met 18de-eeuwse kern. Aanleunende stal onder lessenaarsdak. De oostelijke woning werd circa 1904 heropgebouwd als tweewoonst en later samengevoegd.


ID: 90690 | Bouwkundig element

Goed ten Vossenberghe

Vossenholstraat 18 (Ruiselede)
Hoeve "Goed ten Vossenberghe" met losse bestanddelen gegroepeerd rond een begraasd erf, gelegen op de hoek met de Wantestraat. De hoeve paalt ten noorden aan de vochtige graslanden langs de Wantebeek. Op de Atlas der Buurtwegen staat "Vossenhol", op de Vandermaelenkaart (circa 1850) "Vossen Holle". Ook "Muyzens hof" genoemd naar de huidige bewoners.


ID: 90693 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Wantestraat 22 (Ruiselede)
Dwars op de straat georiënteerde boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stal. Staat op het primitief kadasterplan (circa 1830) als tweewoonst aangeduid en wordt volgens kadastergegevens rond 1891 teruggebracht tot één woning. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), eventueel met oudere (18de-eeuwse?) kern.


ID: 90696 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wantestraat 36 (Ruiselede)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen. Staat op het primitief kadasterplan (circa 1830), de bijgebouwen worden circa 1953 vervangen door nieuwe. Woonhuis met geïncorporeerde stal. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), eventueel met oudere (18de-eeuwse?) kern.


ID: 90703 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waterwalstraat 28 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen, op de Ferrariskaart (1770-1778) is hier al bebouwing te zien. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) bestaat de site uit een woonhuis, ten noorden en met landgebouw ten zuiden van het erf. Het kadaster registreert in 1960 een uitbreiding met een aantal landgebouwen.


ID: 90715 | Bouwkundig element

Site Poelvoorde

Zandvleugestraat 12 (Ruiselede)
Historische site "Poelvoorde", foncier van de heerlijkheid "Poelvoorde-Stoppenberghe", een leen van de heerlijkheid Hansbeke. Behouden opperhof-neerhofstructuur met motte gelegen in een bocht van de Zandvleugestraat en bewaarde omwalling. Woonhuis volgens gevelankers daterend van "1777" maar in kern opklimmend tot de late middeleeuwen (15de-16de eeuw) zie bewaarde balksleutel met peerkraalprofiel. Poelvoorde betekent een doorwaadbare plaats in een waterloop, vijver of poel. Volgens De Flou komt in 1204 ene Lambertus de Polvorda voor.


ID: 13990 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Bussestraat 6 (Rumst)
Woonstalhuis van zeven en één aangebouwde travee onder steil zadeldak daterend uit eind 18de- begin 19de eeuw.