Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 59260 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Livinuspolder 10 (Sint-Laureins)
Mooi gelegen hoeve in de Sint-Livinuspolder aan de Molenkreek en de Nederlandse grens. De hoeve en de achterliggende waterplas zijn reeds opgetekend op het landboek van 1714. Voor het huis drie leilinden. Boerenwoning van vier en een bouwlaag onder geknikt zadeldak.


ID: 59063 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en kerkhof

Stee (Sint-Laureins)
Imposante laatgotische kerk uit 1501 met dominante neogotische toren, ingeplant te midden van het grotendeels ommuurd rechthoekig kerkhof in de noordoosthoek van het dorpsplein. In het westen, aan het Stee, wordt het kerkhof afgesloten door ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen gemetste pijlers. Op het kerkhof staan graftekens van de late 18de eeuw tot de late 20ste eeuw.


ID: 59067 | Bouwkundig element

Afspanning De Witte Leeuw

Stee 20 (Sint-Laureins)
Voormalige afspanning, in kern twee woningen en minstens opklimmend tot begin 18de eeuw. Volgens het kadasterarchief werden de twee gebouwen in 1841 samengevoegd en kregen toen vermoedelijk het neoclassicistisch uitzicht. Heden woning van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met oranjerood bakstenen parement en plint van arduinplaten.


ID: 59058 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Sint-Laureins

Stee 3 (Sint-Laureins)
Vermoedelijk van bij de oprichting van Watervliet in het begin van de 16de eeuw stond het schepenhuis op deze locatie. Twee gevelsteentjes op het bordes vermelden anno 1781, verwijzend naar nieuwbouw of aanpassing van de oudere kern in classicistische stijl. Volgens het kadasterarchief werd het oorspronkelijke vrijstaande gebouw van vijf traveeën circa 1860 uitgebreid met twee zijtraveeën met korfboogpoorten onder zadeldaken.


ID: 59060 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Stee 5 (Sint-Laureins)
Imposant laatclassicistisch herenhuis, gebouwd op de plaats van de vroegere pastorie in 1774 onder leiding van de Brugse bouwmeester Emmanuel Van Speybroeck. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder twee parallelle leien zadeldaken en achterliggend tuinperceel. Gemarkeerd middenrisaliet met bekronend driehoekig fronton met ingeschreven oculus en voorafgegaan door een hardstenen bordestrap van vier treden met twee gesmeed ijzeren leuningen.


ID: 59267 | Bouwkundig element

Hoeve van verdwenen kasteel van Watervliet

Veldstraat 10B (Sint-Laureins)
Het kasteel, vermoedelijk daterend uit het begin van de 16de eeuw, gelegen in een dubbele omgrachting, was ingeplant ten zuidoosten achter de kerk en was toegankelijk via een dreef ten zuiden van de kerk op het Stee. Het kasteel van de heren van Watervliet, Lauwerijn, werd gesloopt in 1828 en de stallen, ten zuidwesten ervan, vermoedelijk uit het einde van de 18de eeuw werden ingericht als hoeve. De wallen bleven aan twee zijden bewaard.


ID: 58276 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Vlamingstraat 12 (Sint-Laureins)
Boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk opklimmend tot het einde van de 18de eeuw.


ID: 58279 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlamingstraat 22 (Sint-Laureins)
Hoeve, minstens uit de 18de eeuw, zie de Ferrariskaart van 1771-1778. Boerenwoning met vernieuwde bedrijfsgebouwen. Schuin ingeplante boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak met gewitte gecementeerde voorgevel.


ID: 58285 | Bouwkundig element

Molenhuis bij verdwenen Stientjesmolen

Vlamingstraat 57 (Sint-Laureins)
Oorspronkelijk molenhuis bij de thans verdwenen "Stientjesmolen" in de Comercaatsweg.


ID: 58293 | Bouwkundig element

Hoeve Brouwershof

Warande 20 (Sint-Laureins)
Afgelegen hoeve ten zuiden van de Graaf Jansdijk, vermoedelijk daterend van rond 1800. Boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Ruim bakhuis, gedateerd 1891. Bakstenen dienstgebouw van elf traveeën met schuur en stallen onder zadeldak.