Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 86847 | Bouwkundig element

Hoeve 't Stocktbos

Ruiseleedsesteenweg 38 (Tielt)
Achterin gelegen hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie losstaande volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Lange erfoprit, deels afgezoomd door populieren. Bakstenen pijlers waartussen ijzeren hek. Ten noorden van het erf, eenlagig woonhuis. Deur met gedeeld bovenlicht. Ten zuiden, dwarsschuur met grote rechthoekige poort. Ten zuidwesten, stal. Op het erf, begroeide half ondergrondse aardappelkelder, heden gedempt.


ID: 87220 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Schuiferskapelle-Dorp (Tielt)
Laatclassicistische parochiekerk, grotendeels gebouwd in 1838-1840 naar ontwerp van de Tieltse stadsarchitect Van Caneghem, in aansluiting op het classicistische koor dat is opgetrokken in 1786-1788. Gebouwd ter vervanging van een begin-18de-eeuwse kapel, op de plaats waar zich sinds 1242 in opeenvolgende bouwfasen de "Kapel van Hulswalle" bevindt. Kerk opgetrokken op een rechthoekig grondplan, met een vierzijdige westtoren. Driebeukig pseudobasilicaal schip van zes traveeën, koor met halfronde sluiting, geflankeerd door vierkante aanbouwen van sacristieën. Materiaalgebruik: volledig opgebouwd in donkerrode baksteen. Leien zadeldaken en torenspits.


ID: 86857 | Bouwkundig element

Hoeve

Sint-Amandstraat 10 (Tielt)
Historische hoeve met verzorgde 19de-eeuwse gebouwen. Omhaagd en grotendeels verhard erf met moestuin aan noordwestzijde en enkele grasperken met aanplantingen. Ten noorden van het erf, éénlagig woonhuis van zes traveeën onder zadeldak. Gecementeerd parement met witgeschilderde schijnvoegen, begroeid met klimplanten. Kleine staldeurtjes aan oostzijde, onder meer in lage aanbouw onder lessenaarsdak. Laadluikje in westzijpuntgevel. Ten oosten van het erf grote en hoge bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak. Grote muurankers. Dwarsschuur met onder meer segmentboogpoort. Aan erfgevel, geschilderd houten beglaasd muurkapelletje. Ten noordwesten, bakhuis. Houten muurkapelletje met kruisbeeld aan erfgevel.


ID: 86867 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Janstraat 40 (Tielt)
Woonhuis in kern minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie haaks volume weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786 en op het primitief kadasterplan (circa 1830), volgens kadaster herbouwd in 1930 in art-decostijl en recent gerestaureerd. Half vrijstaand breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Geschilderde bakstenen lijstgevel.


ID: 87177 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Smokkelstraat 1 (Tielt)
Historische hoeve, opklimmend tot circa 1600, met schuur vermoedelijk opklimmend tot het midden van de 18de eeuw. Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen rondom een deels verhard erf met restanten van een boomgaard.


ID: 87058 | Bouwkundig element

Ensemble van dorpswoningen

Sterrestraat 17-21 (Tielt)
Reconstructie uit 1993 van drie eenlaagshuisjes, zogenaamde "kortwoonsten", uit de 18de eeuw. 


ID: 87062 | Bouwkundig element

Hoeve

Sterrestraat 54 (Tielt)
Hoevetje, in samenstel met aanpalend pand opgetrokken vóór 1830. Minstens opklimmend tot de 18de eeuw, zie deuromlijsting. Witgekalkt bakstenen boerenhuis van vier traveeën met grijsgeschilderde plint onder overkragend zadeldak in Vlaamse pannen


ID: 87178 | Bouwkundig element

Hoeve Strichtensgoed

Strichtensgoedstraat 1 (Tielt)
Historische hoeve met deels omwald woonhuis op terp teruggaand tot 1773 doch met oudere kern, en landgebouwen uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Als centrum van gelijknamige middeleeuwse heerlijkheid klimt de site minimaal op tot 1290. Het boerenhuis met terp en hoefijzervormige omwalling is beschermd als monument; de omgeving van de hoeve, met inbegrip van het erf en de bijgebouwen is beschermd als dorpsgezicht.


ID: 87180 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Viggezele

Viggezelestraat 2 (Tielt)
Historische deels omwalde hoeve met losse bestanddelen bestaande uit opperhof met boerenhuis en neerhof met hoevegebouwen, namelijk een landgebouw bestaande uit stal, overdekte mestvaalt en voederhok ten oosten en een voormalige paardenstal ten noordoosten.


ID: 86932 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Vijverstraat 3 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel.