Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 16838 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wulpendammestraat 180 (Veurne)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, verankerde bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom verhard erf met vaalt in het midden. Ten noordoosten, rest van omwalling. Inplanting aan straat.


ID: 16837 | Bouwkundig element

Hoeve Verbrande hofstede

Wulpendammestraat 35 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen volgens Ferrariskaart (1771-1778); thans met reminiscenties aan het langgestrekte type, zie boerenhuis met rechts aanleunende recentere stalvleugel aan noordwestelijke erfzijde; ertegenover, zuidoostelijke stalvleugel. Deels gebetonneerd en geasfalteerd erf met vaalt. Inplanting aan straat.


ID: 17082 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Wulveringemstraat (Veurne)
Georiënteerd laatgotisch bedehuis met belangrijke resten van vroegere romaanse kerk. Ingeplant midden de dorpskom ten zuiden van het kasteel Beauvoorde. Omringend kerkhof en kerkpad respectievelijk afgezoomd met dubbele en enkele rij linden. Op het kerkhof onder meer oorlogsgedenkteken en Brits militair ereperk.


ID: 92127 | Bouwkundig element

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart (Wulveringem)

Wulveringemstraat (Veurne)
De auteur van het oorspronkelijk orgel is onbekend, mogelijk was het J.-J. Van der Haeghen (Rijsel); het bouwjaar is te schatten rond 1780. Binnenin de orgelkast was een naaminscriptie te vinden, verwijzend naar J.-Fr. Guilmant (1752-1811) uit Saint-Omer. In 1972 totale renovatie door Loncke en Zonen.


ID: 17083 | Bouwkundig element

Kasteel Beauvoorde met omwalling

Wulveringemstraat 10 (Veurne)
Kasteel Beauvoorde Ingeplant midden het dorp, ten noorden van de kerk. Omwald kasteel in regionale Vlaamse-renaissancestijl midden op zijn beurt omwalde beboste tuin. Twee toegangshekken aan straatzijde. Gekasseide toegangsdreef. Ten zuidwesten, voormalige tuinierswoning en koetsgebouw, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 17089 | Bouwkundig element

Dorpswoning op hoek

Wulveringemstraat 19 (Veurne)
Hoekhuis bij steegje rechts. Diephuis van drie traveeën en één bouwlaag onder licht geknikt zadeldak (mechanische pannen), met oude kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Nieuwe puntgevel.


ID: 17084 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met omwalling

Wulveringemstraat 3 (Veurne)
Alleenstaand huis met beboomde tuin en rest van omwalling voor de noordgevel, gelegen ten zuiden van de kerk en palend aan het kerkhof. Bakstenen toegangsbruggetje.


ID: 17093 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Wulveringemstraat 36-38 (Veurne)
Alleenstaand rijtje arbeidershuisjes uit het vierde kwart van de 18de eeuw (?) (nummer 38) en de 19de eeuw (nummer 36) aan zogenaamd "Calleyeweg". Voorliggende moestuinen met regenwaterput.


ID: 17094 | Bouwkundig element

Herberg Driekoningen

Wulveringemstraat 40 (Veurne)
Voormalige herberg, type afspanning zie achterliggend verhard erf met kleine stal en twee dwarsschuurtjes. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak, met oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw volgens aandaken met muurvlechtingen en schouderstukken; verbouwd in 1968 in pseudo-regionale bouwtrant. Twee dwarsschuurtjes onder kort overstekend zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 17086 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Wulveringemstraat 8 (Veurne)
Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw.