Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 71435 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl met gloriette

Overheulestraat 13 (Wevelgem)
Villa in cottagestijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met vooruitspringende rechtertravee gemarkeerd door loggia. Latere aanbouw aan linker- en rechterzijde. Gloriette, thans in privé-tuin achter woonhuis gelegen, doch oorspronkelijk te situeren in de tuin van het verdwenen herenhuis of "kasteel van dokter Buskaert".


ID: 71762 | Bouwkundig element

Dwarsschuur van 't Goed te Wynckele

Peperstraat 10A (Wevelgem)
Schuur van de voormalige historische hoeve zogenaamd "Goed te Wynckele", eigendom van de Guldenbergabdij.


ID: 212402 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Pijplap 3 (Wevelgem)
Achterin gelegen boerenarbeidershuisje met laat 18de-eeuwse kern.


ID: 71764 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Pijplap 51 (Wevelgem)
Dieper in gelegen woonhuis met rechts lager aanpalend vermoedelijk 18de-eeuws boerenarbeidershuisje, heden opbergplaats. Sporen van vakwerk zie penuiteinden van de ankerbalken in de muur. Links behouden houten kozijn.


ID: 71783 | Bouwkundig element

Grenspalen

Rommelen (Wevelgem)
Twee barrièrepalen, gelegen aan de huidige erfoprit van de historische hoeve zogenaamd "Ketenbalie". Hoeve aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) als "Ferme Keten Baille", nu sterk verbouwd.


ID: 71787 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Schoonwater 2 (Wevelgem)
Boerenarbeidershuisje uit het eind van de 18de eeuw - begin 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw met gewit parement onder pannen zadeldak. Getoogde en rechthoekige muuropeningen. Beluikte vensters.


ID: 71469 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Coutere

Secretaris Vanmarckelaan 64 (Wevelgem)
Historische hoeve, eerste vestigingsplaats van de Guldenbergabdij. Hoeve bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken in semigesloten opstelling gegroepeerd rond een verhard erf. Westelijke erfoprit met poortgebouw, gedateerd met gevelsteen 1718. Aanpalende stalvleugel van 1651. Woonhuis met vernieuwd parement doch met oudere kern, schuur, gedateerd met jaarankers 1718, deels vernield door brand in de jaren 1970. Tweebeukig wagenhuis en centraal op het erf, de sterk verbouwde duiventoren, in de jaren 1930 in gebruik als tabaksast, zuidgevel met muurkapel en Christusbeeld.


ID: 71475 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus en Sint-Christoffel

Sint-Maartensplein 10 (Wevelgem)
Georiënteerd bedehuis, centraal op het dorpsplein. Laatgotische hallenkerk uit het einde van de 15de of het begin van de 16de eeuw, opgetrokken ter vervanging van de Romaanse zaalkerk die gesloopt werd in de 15de eeuw.


ID: 71478 | Bouwkundig element

Herenhuis 't Kasteeltje

Sint-Maartensplein 13 (Wevelgem)
Vrijstaand herenhuis, in de volksmond "Klein Kasteel(tje)" genaamd, gelegen in een ommuurde tuin.


ID: 71477 | Bouwkundig element

Kasteel van Moorsele

Sint-Maartensplein 14 (Wevelgem)
De donjon van het kasteel van Moorsele, gelegen op een omwalde motte, werd opgetrokken tussen 1418-1420 en 1443 op de resten van een ouder kasteel. De woonvleugel dateert van 1779, het koetshuis is 19de-eeuw. Twee venijnbomen flankeren de bakstenen brug.