Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 205588 | Bouwkundig element

Burgerhuis Kaplote

Kaplotestraat 1-3, 15 (Wingene)
Tweewoonst, nummers 1 en 3, oorspronkelijk deel uitmakend van een éénheidsbebouwing van drie woningen met onder meer nummer 15, primitief kadasterplan circa 1829. Tweewoonst van respectievelijk vijf en twee traveeën en één en een halve bouwlaag onder een pannen zadeldak. Nummer 15 grondig verbouwd.


ID: 205926 | Bouwkundig element

Heerlijkheidspaal

Kasteelstraat (Wingene)
Voormalige heerlijkheidspaal in 18de-eeuwse vormgeving. Blauwe hardstenen kolom op vierkante sokkel, bekroond door vaasvormig ornament. Omgeven door een halfrond plantenbakje met geïntegreerde zitbank.


ID: 205594 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkplein (Wingene)
Georiënteerde driebeukige kerk hoofdzakelijk uit de 17de en 18de eeuw, nog deels behouden veldstenen sokkel (vermoedelijk 11de eeuw). Naar verluidt eerste Romaanse kerk in 11de eeuw, vernield in 1593. Gedeeltelijk hersteld in 1625, opnieuw afgebrand tijdens de Frans-Hollandse Oorlog en hersteld vanaf 1737. Oorspronkelijk rond de kerk het kerkhof maar nu grotendeels parking. Interieur drie beuken met tongewelf, gebrandschilderde glas-in-loodramen, ronde doopkapel, meubilair en artefacten. Buitengevel gedenkplaten van Guido Gezelle en gedenkteken militaire slachtoffers Eerste Wereldoorlog. Middenbeuk en twee zijbeuken van acht traveeën. Een vijfzijdig apsis met aan weerszijden een driezijdige koorkapel. Aan de zuidzijde een ronde uitbouw voor de doopkapel. Aan de noordzijde een rechthoekige sacristie. Gebruik van rode, oranje en gele baksteen in combinatie met veldsteen, kalkzandstenen, blauwe hardsteen.


ID: 205931 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleine Meiboomstraat 1 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve minimaal opklimmend tot de late 18de eeuw met losse bestanddelen in een haakse opstelling rond een deels met gras begroeid, deels gekiezeld erf. Toegankelijk via oprit met een linde. Boerenwoning met vijf traveeën onder zadeldak en aansluitend, recent volume en stal.


ID: 205610 | Bouwkundig element

Ferme Vanwalleghem

Kleiweg 4 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels bekiezeld en deels met gras begroeid erf. Op de kaart van Ferraris 1770-1778 staat de site weergegeven. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) zijn een boerenwoning, schuur, stal in U-vormige opstelling en een verderop gelegen bakhuis opgetekend binnen een boomgaard. Een mutatieschets van 1873 registreert het jaar daarvoor de omvorming van de oorspronkelijke boerenwoning tot stal en de bouw van de huidige boerenwoning. Breedhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak met dakruiter en klokje. Schuur met geïntegreerd wagenkot en aardappelkelder.


ID: 205956 | Bouwkundig element

Herberg Het Neerhof

Lichterveldestraat 60-62 (Wingene)
Sitehistoriek opklimmend tot de 15de eeuw, huidig gebouw gedateerd 1711 in linker zijgevel. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën onder zadeldak en links lagere aanbouw onder lessenaarsdak. Zijgevels voorzien van aandaken en muurvlechtingen en lage aanbouw met staldeuren.


ID: 205957 | Bouwkundig element

Deneweths kapelleke

Lindeboomstraat (Wingene)
Toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Volgens de literatuur gebouwd circa 1780 maar nog niet weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834). Bakstenen volume onder zadeldakje en interieur met tongewelf, gemetseld altaar met polychroom beeld.


ID: 205958 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Aldegondis

Marktplein (Wingene)
Georiënteerde kerk in verschillende bouwfasen gerealiseerd waarvan het oudste deel opklimt tot de 17de eeuw, grootste deel eveneens uit 1962-1964. Interieur met duidelijke indeling in historisch en nieuw gedeelte. Parochie opgericht ca 900, romaanse vervolgens gotische kerk. Middeleeuwse kerk verwoest eind 17e eeuw door Franse bendes, herstel in 1753-1774. Meerdere uitbreidingen in de loop 19e eeuw. Grootste deel van de kerk afgebroken en verruimd in 1962-1964 naar ontwerp van architect J. Haegebaert. Een breed schip van vier traveeën met twee zijbeuken en een transept van een travee voor het nieuw volume. Aan de westzijde een breed rechthoekig portaal en aan de oostelijke transeptwand telkens een klein rechthoekig portaal. Centrale achthoekige vieringtoren. Het historische volume is uitgevoerd in rode baksteen met gebruik van blauwe. Het nieuwe volume is opgetrokken uit gele baksteen met gebruik van blauwe hardsteen en wit geschilderd beton voor constructieve elementen en luifel.


ID: 205959 | Bouwkundig element

Burgerhuis met nutsgebouwen

Marktplein 1 (Wingene)
Hoofdvolume opklimmend tot midden achttiende eeuw met afgesloten voortuin. Dubbelhuisopstand van vijf en twee traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak met sierlijke bliksemafleider. Gaaf bewaard interieur hoofdzakelijk daterend van begin 20ste eeuw. Aangebouwd volume onder plat dak en achterliggende brouwerij gedateerd 1863. Woning opgetrokken in 1759, is duidelijk afgebeeld op een 18de-eeuwse kaart van de familie van Haveskercke. Volgens het kadaster wordt in 1864 een vrijstaande bouwerij gebouwd haaks op de woning, circa 1882 wordt de brouwerij opmerkelijk vergroot.


ID: 205982 | Bouwkundig element

Hoevesite

Meiboomstraat 59 (Wingene)
Hoevesite met historiek minimaal opklimmend tot de 17de eeuw. Huidig gebouwenbestand uit de 18de en 19de eeuw, in zijgevel gedateerd 1769. Boerenwoning met zeven traveeën onder zadeldak en lager volume rechts van twee traveeën onder zadeldak. Voorgevel met cimorné. Stal, schuur van 1949 met recente loods en nutsgebouwen.