Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 28169 | Bouwkundig element

Hof Lobelle

Kalverstraat 5-7, 8 (Wortegem-Petegem)
Bakstenen hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken, in kern uit de eerste helft van de 18de eeuw, begin 19de eeuw in U-vorm, later uitgebreid, aangepast en gesplitst in woningen. Midden op erf, vroeger bakhuis op plaats van verdwenen duiventoren.


ID: 28248 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kasteelstraat 13-14, 15 (Wortegem-Petegem)
Zuidwestelijk georiënteerde vroegere hoeve van het langgestrekte type uit het vierde kwart van de 18de eeuw, eertijds horend bij nummer 14-15; omhaagd en met ijzeren hek aan straatzijde. Witgeschilderde verankerde baksteenbouw van vier en zes traveeën onder zadeldak. Ten noorden, aansluitende vroegere stal en schuur.


ID: 28250 | Bouwkundig element

Goed te Walem

Kleistraat 8 (Wortegem-Petegem)
Belangrijk pachtgoed met ten westen grote vijver en voorheen met verder afgelegen korenwatermolen, in oorsprong minstens teruggaand op het eerste kwart van de 16de eeuw, midden 18de eeuw met schuur uitgebreid en later evoluerend naar vierkante aanleg rond gekasseid en met gras begroeid binnenerf. In de loop van jaren 1970 nog verschillende uitbreidingen.


ID: 28137 | Bouwkundig element

Kloosterhof

Kloosterhoek 11 (Wortegem-Petegem)
Kloosterhoeve op site van verdwenen omgracht en ommuurd kloostercomplex. Kloosterhoeve opklimmend tot minstens het derde of vierde kwart van de 18de eeuw, in 1948 gedeeltelijk afgebrand en met aangepaste erfgevel van twee bouwlagen heropgebouwd. Aansluitende koeienstallen met indrukwekkende bepleisterde gedrukte kruisgewelven.


ID: 28143 | Bouwkundig element

Goed ten Doorne

Kortrijkstraat 108-110 (Wortegem-Petegem)
Volgens akte van 1558 vormde het samen met Goed ter Schelden een heerlijkheid, was het omwald en had het naast een poort en toegangsdreef ook een eigen aanlegplaats aan de Schelde. Vroeger neerhof van het kasteel. Voormalige gesloten hoeve opklimmend tot minstens 18de eeuw, met oudere inplanting.


ID: 28210 | Bouwkundig element

Hoeve Kasteelmolen

Kortrijkstraat 46 (Wortegem-Petegem)
Vroeger hoevetje, eigendom van het kasteel, in L-vorm met dienstgebouwen met open vierkante aanleg met omhaagd erf.


ID: 28212 | Bouwkundig element

Afspanning

Kortrijkstraat 55 (Wortegem-Petegem)
De afspanning dateert in kern uit de 17de eeuw en werd uitgebreid in de loop van de 18de en 19de eeuw en omstreeks 1920 met latere dienstgebouwen achterin. Naast de afspanning bevindt zich een onderkelderd herenhuis van eind jaren 1890, mogelijk op oudere kern.


ID: 28213 | Bouwkundig element

Frans klooster

Kortrijkstraat 56-60 (Wortegem-Petegem)
Het burgerhuis, opklimmend tot 1790, werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw aangepast en uitgebreid tot klooster met pensionaat en weeshuis. Het deels door een taxushaag omgeven domein omvat onder meer de 20ste-eeuwse kloostertuin en hoogstamboomgaard.


ID: 28139 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Ghellinck

Kortrijkstraat 70, 104, 110A-C (Wortegem-Petegem)
Het kasteeldomein de Ghellinck vormt een voorbeeld van een kasteeldomein met authentieke elementen uit de 19de eeuw. Het domein omvat het park met zijn waterpartijen, brugjes, omgracht voorhof en brug met drie bogen van het verdwenen kasteel op een oude motte, de vroegere dienstgebouwen zoals de voormalige paardenstal en zadelmakerij, archiefzaal, oranjerie en bibliotheek, een bijgebouw in Doornikse steen, de vroegere conciërgewoning en de voormalige jachtopzichterswoning.


ID: 28252 | Bouwkundig element

Boonzackmolen

Kruishoutemseweg 26 (Wortegem-Petegem)
Vroegere stenen korenwindmolen eind 18de eeuw gebouwd door de familie Ballekens. Gecementeerde bakstenen ronde molenromp onder betonnen afdekplaat.