Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 209436 | Bouwkundig element

Hof ter Zuytweghe met bunker

Torhoutsesteenweg 114 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf, toegankelijk via een aarden oprit. De hoeve staat reeds aangegeven op de Ferrariskaart. Ten noorden van het erf bevindt zich het woonhuis, eventueel in kern teruggaand tot de 18de eeuw, en ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Op de hoeve is nog een bunker uit de Eerste Wereldoorlog aanwezig, die deel uitmaakte van het munitiedepot. Witbepleisterde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) en boven een gepekte plint. Ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Bruine, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 210019 | Bouwkundig element

Herberg en tolhuis Heidelberg

Torhoutsesteenweg 26 (Zedelgem)
Herberg met afspanning en één van de tolbarelen met tolhuis van de Torhoutsesteenweg in gebruik vanaf 1763. Bouwsporen in de zijgevel van een lager volume met vlechtingen doen een oudere (17de-eeuwse?) kern vermoeden.


ID: 210137 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Torhoutsesteenweg 428 (Zedelgem)
Boerenhuis op de locatie van de (voormalige) herberg zogenaamd de "Gouden Kroon" en de bijhorende "Kronemolen".


ID: 209443 | Bouwkundig element

Militair domein en natuurgebied

Vloethemveld (Zedelgem)
Voormalig militair domein en natuurgebied, deels op grondgebied Zedelgem, deels op grondgebied Snellegem (zie Jabbeke). Het "Vloethemveld" is een onderdeel van het een historisch heidegebied. In 1296 schenkt graaf Gwijde van Dampierre het "Vloethemveld" aan het Brugse Sint-Janshospitaal. Om het veld te ontginnen bouwt het hospitaal aan de rand van het gebied enkele hoeves. De hongersnood van 1847 en de groeiende vraag naar hout leiden tot massale ontbossing. Bij de herbebossing vanaf 1880 worden vooral snelgroeiende uitheemse bomen en naaldbomen aangeplant. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kappen de Duitsers bijna het hele bos. Ze richten er barakken op, munitieopslagplaatsen en leggen spoorlijnen aan. In 1924 worden 127 ha van het "Vloethemveld" onteigend. Een deel valt onder het beheer van Waters en Bossen. Een deel wordt toegewezen aan het Ministerie van Landsverdediging voor het plaatsen van munitiedepots.


ID: 209803 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zeeweg Zuid 4 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een groot, onverhard erf. Toegankelijk via een lange kronkelweg. Gelegen op de Ichteghem hoek in het westelijk deel van Aartrijke dicht tegen de grens met Ichtegem. Staat niet op de Ferrariskaart (1770-1778) maar gaat wel terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). De schets van 1941 toont ingrijpende wijzigingen van vóór 1932 onder andere met toevoegen van enkele landgebouwen achter het woonhuis en ten oosten van het erf. Boerenhuis met geïncorporeerde stalling ten noorden van het erf, circa 1800. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (gesmoorde Vlaamse pannen). Achter en tegen het huis een langgestrekt en dwarsgeplaatste stalling. Kleine stalling ten westen van het erf. Monumentale dwarsschuur, ten zuidwesten van het erf, daterend uit de late 19de eeuw.


ID: 83864 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Avermaat 177 (Zele)
Diep achterin gelegen vrijstaand boerenhuis. Noordwestelijk georiënteerd verankerd huis van zes traveeën onder zadeldak. In kern minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw, heden met 19de-eeuws en 20ste-eeuws voorkomen.


ID: 83877 | Bouwkundig element

't Schaliënhuys

Cesar Meeusstraat 11 (Zele)
Burgerhuis van twee bouwlagen en drie traveeën + één bredere linkse venstertravee onder zadeldak, opklimmend tot 1832, mogelijk met oudere kern, voorgeveluitzicht gewijzigd in 1930.


ID: 84167 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dijkstraat 60 (Zele)
Achterin gelegen boerenhuis, onderdeel van hoeve met losse bestanddelen, aanvankelijk personeelswoning van herberg Den Anker, later omgevormd tot boerderij. Borenwoning van negen traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, samengesteld uit twee woningen. In kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 84173 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dokter Armand Rubbensstraat 33 (Zele)
Markant burgerhuis met dubbelhuisopstand heden met neoclassicistisch voorkomen, maar resultaat van verschillende bouwcampagnes; in kern minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, mogelijk nog ouder.


ID: 83950 | Bouwkundig element

Brouwerswoning  Landuyt

Dr. Victor Van Cauterenstraat 11, 11A (Zele)
In straatbeeld dominerend wit bepleisterd herenhuis van acht traveeën en twee verdiepingen onder een pannen schilddak, met links een hoger oplopende poorttravee, toegevoegd in 1908, en rechts een poortdoorrit met balustrade in siersmeedwerk aan een gekasseide oprit. Zeer evenwichtige gevelopbouw, kenmerkend voor de neoclassicistische stijl.