Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 57908 | Bouwkundig element

Groot Middelhof

Brugse Steenweg 27 (Zuienkerke)
Monumentale omwalde historische hoeve, wellicht uit de 12de of 13de eeuw en eigendom van de Sint-Andriesabdij in Brugge maar pas vermeld vanaf 1551. Aangeduid met naam op kaart van 1714 als hoeve met vier losstaande bestanddelen rond groot erf en klein gebouwtje centraal op erf; zelfde configuratie op kaart van 1767. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een volledig omwalde hoeve met vijf losstaande bestanddelen U-vormig opgesteld rond erf met moestuin aan de noordzijde. De huidige losstaande gebouwen worden aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Herstelling vermeld in een opschrift op gevelsteen in 1937. Hoeve met grote losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, grotendeels U-vormige opstelling omheen erf met centraal aangelegde omhaagde tuin en restanten van omwalling. Boerenwoning oudste volume, vermoedelijk opklimmend tot 17de-18de eeuw met geïncorporeerde stal, voormalig tweeledig wagenhuis, grote stalvleugel en 19de-eeuwse dwarsschuur.


ID: 57910 | Bouwkundig element

Torenhoeve

Brugse Steenweg 31-33 (Zuienkerke)
Hoeve getypeerd door groot herenhuis in eclectische stijl met torentje, daterend uit het interbellum met oudere kern. Op deze plaats was al in de 16de eeuw een hoeve met losse bestanddelen gesitueerd, zie kaart van P. Pourbus 1561-1571. Nu woning nummer 31 en hoeve nummer 33, eigendommen afgebakend door bakstenen tuinmuur. In 1931 wordt een bestaand volume, wellicht de boerenwoning met 18de- of 19de-eeuwse kern, verbouwd tot groot herenhuis: tevens optrekken van nieuwe bijgebouwen. Oorspronkelijk groot herenhuis van twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen), nu  opgesplitst. Baksteenbouw met gecementeerde en beschilderde lijstgevels onder houten gootlijst op klossen. Neoclassicistische gevelornamentiek onder meer cartouches, doorlopende vlakke cordons en vensteromlijstingen (sluitsteen, rozetten). Vijfzijdige erkers aan noordzijde (nummer 31) waarvan één torenvormig uitgewerkt onder leien achtzijdige torenspits met metalen spitsbekroning.


ID: 58072 | Bouwkundig element

Groot Hof Mariemont

Copsweg 4 (Zuienkerke)
Eén van de belangrijkste buitenstedelijke eigendommen van het Sint-Janshospitaal, voor het eerst vermeld in 1400. Nu een hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een rechthoekig omwald erf, drie volumes in U-vorm omheen het binnenerf geplaatst. De historische omwalling is nog grotendeels bewaard. De historische moestuin wordt nog steeds daar gecultiveerd. Boerenwoning gedateerd 1630 met geïncorporeerde paardenstal en aansluitend een wagenhuis gedateerd 1852, stalvleugel en bergschuur zeker teruggaand tot de eerste helft van de 18de eeuw; bergschuur wellicht eind 17de-eeuws. Bakstenen rond hondenhok met hutvormig dakje.


ID: 58074 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oosthof

Dullemolenstraat 2 (Zuienkerke)
Historische hoeve die teruggaat tot een motteburcht met opperhof, neerhof en dubbele verdedigingsgracht, voor het eerst vermeld in 1468. Nu met losse bestanddelen opgesteld aan de vier zijden van een onverhard erf. Het poortgebouw wordt al op 17de-eeuwse kaarten aangeduid en is vermoedelijk nog ouder. Boerenwoning uit 1845 van één bouwlaag en zeven traveeën onder een pannen zadeldak. Op de hoger gelegen motte, een bakhuis en varkensstal, respectievelijk uit 1882 en 1918. Een lange stalvleugel met een 17de- en een 18de-eeuws gedeelte. Grote schuur met geïncorporeerd dubbel wagenhuis, al aangeduid op 17de-eeuwse kaarten maar met beeldbepalende verbouwing van 1882.


ID: 57931 | Bouwkundig element

Hoeve met smidse

Kerkhofstraat 15 (Zuienkerke)
Deel van een 18de-eeuwse hoeve met smidse en in de 19de eeuw deel van één grote afspanning en in 1863 deels ingericht als smidse. Voormalige hoeve van het langgeveltype, boerenwoning met geïncorporeerde stal en smidse. Gecementeerde en beschilderde baksteenbouw onder zadeldak met klimmend dakvenster.


ID: 57933 | Bouwkundig element

Hoekwoning

Kerkhofstraat 19 (Zuienkerke)
Voormalige boerenwoning in kern opklimmend tot de 18de eeuw, al aangeduid op Ferrariskaart 1770-1778, in beschermd dorpsgezicht. Boerenwoning met opkamertravee onder verspringend zadeldak, baksteenbouw met nu gecementeerd gevelparement onder houten gootlijst op klossen.


ID: 57934 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kerkhofstraat 19 (Zuienkerke)
Half vrijstaande voormalige boerenwoning, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, aanduiding op Ferrariskaart 1770-1778. Boerenwoning onder zadeldak, baksteenbouw met nu gecementeerde lijstgevel. Aan oostzijde, de knik van de straat volgend, witgeschilderde bakstenen muur.


ID: 57939 | Bouwkundig element

Hoeve

Langedorpweg 3 (Zuienkerke)
Hoeve met minimaal 18de-eeuwse kern aangeduid op Ferrariskaart 1770-1778, met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, haaks op de straat ingeplant. Centrale boerenwoning van het langgeveltype met opkamertravee onder zelfde nok met geïncorporeerde stal en schuur en aandaken. Parallel aan westzijde bakhuis met zomerkeuken.


ID: 57940 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve De Grote Moerbeyerboom

Langedorpweg 4 (Zuienkerke)
Voormalig omwalde hoeve. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen getypeerd door verankerde baksteenbouw onder zadeldaken met rood geschilderd houtwerk. Aan zuidzijde van het erf langgestrekte vleugel met boerenwoning, aanpalende stalgebouwen met voormalig wagenhuis en schuurgedeelte, in kern minstens 18de-eeuws. Toegankelijk via lange erfoprit ten noorden en grote, nog in gebruik zijnde poel aan oostzijde van het erf. De voormalige omwalling is nog zichtbaar en wordt aan de oostzijde gemarkeerd door populieren.


ID: 58044 | Bouwkundig element

Hof Den Leeuw

Leeuwenstraat 1 (Zuienkerke)
Hoeve met losse bestanddelen, boerenwoning, bakhuis, schuur met geïncorporeerde stal en schuur, geschikt op een deels verhard erf dat aan de Leeuwenstraat grenst. De hoeve valt op door de prachtig uitgewerkte zijpuntgevel aan de straat van de 17de-eeuwse boerenwoning. Gebouwen uit 17de-, 18de- en 19de-eeuwse en bakstenen bedrijfsgebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.