Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 44837 | Bouwkundig element

Visserswoning Majutte

Breydelstraat 12 (Blankenberge)
Vissershuisje "Majutte" (zie uithangbord en opschrift op zijgevel). Naam afkomstig van Pe Majutte, vissersbijnaam van de familie Debruyne. Het huisje wordt bewoond door verschillende generaties van zijn familie. De laatste visser die er woont is Jan Majutte (°1874).


ID: 45066 | Bouwkundig element

Hoevetje

Brugse Steenweg 33 (Blankenberge)
Klein hoevetje haaks ingeplant op de steenweg, voormalig "steenovenhuis" van de familie Willem. Laag boerenarbeidershuis van één bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak, geschilderd met gepekte plint.


ID: 44922 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius

Kerkstraat 153 (Blankenberge)
Huidig gebouw opgetrokken in 1335-1358, officieel ingewijd op 16 september 1358. De patroonheilige is de Heilige Antonius abt of eremijt. Het gotische kerkgebouw was dubbel zo groot als het huidige, het bestond uit drie beuken met dezelfde afmetingen, een vierkante toren die in het midden van de noorderbeuk stond en een sacristie, loodrecht op de zuiderbeuk gebouwd.


ID: 44915 | Bouwkundig element

Oud Stadhuis van Blankenberge

Kerkstraat 41 (Blankenberge)
Huidig gebouw opgetrokken circa 1680 naar ontwerp van R. Coppet, aangeduid op een stadsplan van 1696. Aannemer Donaes Van Troostenberghe zorgt voor de uitvoering.


ID: 45077 | Bouwkundig element

Kasteel van Uitkerke

Kerkstraat 420 (Blankenberge)
Het huidige kasteel van Uitkerke gaat terug tot 1763 naar een ontwerp in rococostijl van architect Berger en is gelegen op een nog deels omwalde terp. In 1880 verbouwd, waarbij enkel het voorste gedeelte van het volume werd behouden. Aan de noordzijde is de terp afgegraven, vanaf de achterbouw van het huis komt men via een trap in een diepere fruit- en moestuin. Rond de terp is een tuin aangelegd met fruitbomen en struiken.


ID: 45081 | Bouwkundig element

Hoeve Scheewege

Kuiperscheeweg 8, 12 (Blankenberge)
Hoeve met losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten noorden van het erf, nieuw boerenhuis uit de jaren 1990. Ten oosten van het erf, verlaten witgekalkt boerenhuis van het langgestrekte type ten gevolge van de aansluitende stalvleugel, in kern mogelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 92248 | Bouwkundig element

Orgels kerk Sint-Amandus

Ruiterstraat 1 (Blankenberge)
Het orgel werd in 1797 gekocht van de gesupprimeerde abdij Ten Eekhoute in Brugge, waar het gebouwd was in 1624. De oorspronkelijke bouwer is niet bekend (mogelijks N. Helewoudt uit Brugge).


ID: 45085 | Bouwkundig element

Hoeve Blauwe Duivekeet

Scharebrugstraat 154 (Blankenberge)
Beeldbepalende aan de straat gelegen, historische hoeve, in de nabijheid van de Scharebrug over het kanaal van Blankenberge. Als site met losse bestanddelen als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De benaming "Duivekeet" verwijst naar een hoeve die in het Ancien Régime een duiventoren mocht houden.


ID: 70694 | Bouwkundig element

Herberg en brouwerij

Dorpsstraat 53 (Bocholt)
Gebouwencomplex waarvan het oudste gedeelte het woonhuis schijnt, met een haaks, op de voorgevel aansluitend dienstgebouw. Hoewel het dienstgebouw mogelijk een oude kern heeft, dateert het huidige uitzicht eveneens uit de 19de eeuw.


ID: 70695 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Damburghoeve met drevenstelsel

Eikenlaan 1 (Bocholt)
Damburg was een cijnshof, dat verworven werd door de heren van Bocholt. De zetel was een herenhoeve, die door de heer verpacht werd en een paar dagen per jaar door hem gebruikt werd als jachtpaviljoen. Mogelijk was Damburg oorspronkelijk een schans voor de inwoners van het dorp, opgericht in het vierde kwart van de 16de eeuw. De hoeve omvat zuidwesten het poortgebouw van 1715, met aansluitende recente aanbouwsels, en de hoeve in de noordwestelijke vleugel bestaande uit een woonhuis en aansluitend dienstgebouwen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Rondom de omwalde hoeve ligt een netwerk van dreven dat zich enerzijds uitstrekt van noordwest naar zuidoost en anderzijds van noordoost naar zuidwest.