Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 82414 | Bouwkundig element

Sint-Janshospitaal - Kruisweg met Calvariegroep

Mariastraat 38 (Brugge)
Kruisweg met calvariegroep, gelegen in de noordoostelijke hoek van de hospitaalsite en aangebracht tegen bakstenen tuinmuur van Goezeputstraat. Grafmonumenten in classicistische stijl met witmarmeren grafplaten voor de hospitaalzusters in 1762 opgericht op het toenmalige kerkhof. Steenhouwersmerken verwijzen naar P.C. Trigalet. In 1792 werden witmarmeren kruiswegtaferelen naar ontwerp van steenhouwer S. Siersack en een calvariegroep toegevoegd. Sinds de 19de eeuw verplaatst naar de huidige locatie en omstreeks 1981-1991 gerestaureerd en heraangelegd. Bij de restauratie werden kopieën toegevoegd van zes verdwenen platen geïnspireerd op bestaande naar ontwerp van beeldhouwer P. Goetinck, van de zandstenen beelden van Johannes en Maria naar ontwerp van beeldhouwer J. Franck, en werd een bronzen Christusbeeld door D. De Groeve vervaardigd naar oorspronkelijk houten model.


ID: 29459 | Bouwkundig element

Stadswoning De Slecke

Markt 10 (Brugge)
Breedhuis van twee + twee traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak, afgewolfd aan linker zijde.


ID: 29466 | Bouwkundig element

Huis Die Maene

Markt 17 (Brugge)
Diephuis van vijf traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak, achteraan afgewolfd (Vlaamse pannen). Oorspronkelijke houten gevel vervangen door lijstgevel uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1947 naar ontwerp van architect L. Viérin (Brugge).


ID: 29468 | Bouwkundig element

Stadswoning

Markt 20 (Brugge)
Huis van vijf traveeën en vier bouwlagen onder leien zadeldak. Huidige klokgevel van 1971 met arduinen parement is een vergrote kopie van de in 1912 afgebroken klokgevel van 1732. Laatst genoemde heropgericht in 1926 in de Philipstockstraat.


ID: 29470 | Bouwkundig element

Gevelwand

Markt 22-25, 26 (Brugge)
Vormt noordelijke gevelwand tussen Eiermarkt en Geernaartstraat. Tot 1786 ingenomen door de Sint-Kristoffelkapel en aanpalende huizen, onder meer een pand van zes traveeën en één bouwlaag onder mansardedak van 1757, twee houten puntgevels op bakstenen benedenpui en op de hoek van de Geernaartstraat een smalle trapgevel uit de 17de eeuw.


ID: 29455 | Bouwkundig element

Provinciaal Hof

Markt 3 (Brugge)
T-vormig gebouw in neo-Brugse stijl met representatieve westvleugel als dominant, centraal element van de oostelijke Marktzijde; de oostelijke achtervleugel met vergaderfunctie is omgeven door een kleine binnenplaats en tuin aansluitend bij die van de ambtswoning van de gouverneur; in de zuidwestelijke oksel van beide vleugels bevindt zich het deels ingebouwde trappenhuis met de staatsietrap.


ID: 29457 | Bouwkundig element

Belfort-Hal

Markt 7, Oude Burg 2A-D, 2F, Wollestraat 2 (Brugge)
Oorspronkelijk commercieel en bestuurlijk complex aan de zuidelijke Marktzijde, ingesloten door de Wollestraat ten oosten, de Oude Burg ten zuiden en de Hallestraat ten westen; imposante constructie gemarkeerd door het belfort en voorzien van een ruime binnenplaats. De hallen en het belfort werden als één geheel gebouwd na de brand van 1280. Het complex weerspiegelt het toenmalige belang van Brugge en zijn lakennijverheid, en getuigt tevens van het monumentale en grootschalige karakter van de openbare burgerlijke architectuur in de Middeleeuwen en het omgaan met een dergelijk monument door de eeuwen heen.


ID: 29458 | Bouwkundig element

Stadswoning

Markt 9 (Brugge)
Breedhuis van vier traveeën en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). 18de-eeuws uitzicht, doch vermoedelijk oude kern.


ID: 82126 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Meestraat 15 (Brugge)
Hoekhuis van drie en vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de Predikherenstraat; Vlaamse pannen), gedateerd door middel van sierlijke cijfers "1718".


ID: 82036 | Bouwkundig element

Samenstel van twee woonhuizen met tuin

Minderbroedersstraat 20 (Brugge)
Samenstel van twee breedhuizen onder al dan niet afgewolfde zadeldaken; linker pand op L-vormige plattegrond; achter rechter pand, dwarse vleugel onder gemansardeerd zadeldak, waarop haakse tuinvleugel onder zadeldak (overal Vlaamse pannen). In 1995-1996, consoliderende restauratie van het geheel naar ontwerp van architect J. Danneels (Brugge).