Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 200814 | Bouwkundig element

Natiegebouw Patricius

Riddersstraat 7 (Brugge)
Dit pand, zogenaamd “Patricius” deed van 1493 tot 1520 (?) dienst als Portugees natiehuis. Op de kaart van Marcus Gerards (1562) staat hier een diephuis met een imposante schermgevel afgebeeld. Volgens een steen op de zolder dateert de voorgevel van 1849. Toen werd vermoedelijk de schermgevel vervangen door een vlakke lijstgevel met behoud van de constructieve elementen van het pand cf. de kelder en de balklagen. De kelder was oorspronkelijk voorzien van een kruisribgewelf en werd in de loop van de achttiende eeuw vervangen door gordelbogen. De aanzetten van het vroegere gewelf zijn nog bewaard gebleven. De interieuraankleding illustreert verschillende stijlperiodes zoals het laatclassicisme, het neoclassicisme en de art-nouveau. Het imposante dakgebinte werd opnieuw samengesteld uit hergebruikmateriaal.


ID: 200816 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Riddersstraat 9 (Brugge)
Herenhuis met een dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een pannen schilddak. Het huidige uitzicht is het resultaat van diverse wijzigingen. Volgens de kaart van Marcus Gerards (1562) stond hier een imposante schermgevel.


ID: 77828 | Bouwkundig element

Klokhofstede

Rijselstraat 247 (Brugge)
In oorsprong historische hoeve, reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778); circa 2000 is het bewaarde boerenhuisvolume geïntegreerd bij een nieuwbouw - ter vervanging van een klein stalvolume - en in gebruik genomen als bedrijfsruimte, het geheel naar een ontwerp van architecten Govaert-Vanhoutte (Sint-Michiels-Brugge).


ID: 83205 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Rolweg 8-10 (Brugge)
Gelijkaardige woningen, in spiegelbeeld; twee/één traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (Vlaamse pannen). 18de-eeuws uitzicht, doch vermoedelijk een oudere kern. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" in 2001 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge).


ID: 83519 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Rolweg 39-41 (Brugge)
Twee soortgelijke lage huisjes van respectievelijk twee + twee traveeën en drie traveeën onder mansardedak (Vlaamse pannen); teruggaand tot de 18de eeuw met latere aanpassingen.


ID: 74845 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Hemelbeke

Ronselarestraat 30 (Brugge)
Hoeve van het langgeveltype uit de 18de-19de eeuw. Woonhuis met geïncorporeerde stalvleugel voorzien van witbeschilderde bakstenen gevels met een zwart gepekte plint. De bijhorende boomgaard is afgezet door een meidoornhaag.


ID: 74846 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Ronselaere

Ronselarestraat 71 (Brugge)
Deels vernieuwde hoeve bestaande uit losse witbeschilderde bestanddelen. Woonhuis met opkamertraveeën waarvan de zijgevel is voorzien van drie kleine steunberen. Gevels opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Bijhorende boomgaard met meidoornhaag.


ID: 77513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rooigem

Rooigem 1-3 (Brugge)
De kasteelsite Rooigem bestaat uit een landhuis, neerhof en park gelegen binnen een grote omwalling. Landhuis in een sobere classicistische stijl uit het derde kwart van de 18de eeuw, maar met oudere, wellicht 17de-eeuwse kern. Het neerhof ligt in een U-vorm ten oosten van het kasteel, en omvat een bakstenen duiventil, vermoedelijk 18de-19de-eeuws. De hoofdingang aan de Rooigemdreef is toegankelijk via een korfboogbrug, gedateerd 1774. Monumentaal poortgebouw en woonhuis uit de 17de-18de eeuw. 19de-eeuwse oranjerie ten zuiden van het neerhof. Tuin en park, aangelegd in de 18de eeuw en grondig gewijzigd in de 19de eeuw, omvatten onder andere dreven, een moestuin, spiegelvijver, tuinpaviljoen en tuinbeelden.


ID: 83216 | Bouwkundig element

Stadswoning

Ropeerdstraat 30 (Brugge)
Huis van twee traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw (?).


ID: 82178 | Bouwkundig element

Stadswoning

Rozenhoedkaai 5 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), door sierlijke cijfers gedateerd "17 / 18". Verankerde en beschilderde, bakstenen trapgevel (11 treden + topstuk) op later aangepaste pui met parement van arduin.