Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 82282 | Bouwkundig element

Stadswoning

Zwarteleertouwersstraat 23 (Brugge)
Diephuis van drie + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), mogelijk uit de 18de eeuw.


ID: 82291 | Bouwkundig element

Huis De Engel

Zwarteleertouwersstraat 54 (Brugge)
Huis van drie + vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Verankerde, bakstenen trapgevel met blijkbaar veelal hermetste treden en topstuk met kleine, smeedijzeren windvaan. Verbouwde begane grond.


ID: 79757 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Zwiersweg 3 (Brugge)
Hoeve van het langgeveltype met geïntegreerde stalvleugel. In kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 44547 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brielkapel met linden

Brielstraat (Buggenhout)
De Brielkapel staat precies op de grens van de gemeente Buggenhout en de gemeente Sint-Amands en dateert vermoedelijk uit het begin van de 18de eeuw. De kapel situeert zich op de hoek van de Kuitegemstraat en de Brielstraat op een driehoekig perceel met linden vooraan en één achteraan.


ID: 44549 | Bouwkundig element

Hoeve

Brielstraat 101 (Buggenhout)
Hoeve, ingeplant ten westen van de Brielkapel, met ijzeren toegangshek in de bocht van de straat, in zijn huidige vorm in kern zeker opklimmend tot het einde van de 18de eeuw op een bestaande hoevesite die reeds opgetekend is in het landboek van 1690.


ID: 44511 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dries (Buggenhout)
In de oosthoek van de Dries ingeplante georiënteerde kerk te midden van een ovaal voormalig kerkhof omgeven door een lage bakstenen muur en een hoog ijzeren hek aan gietijzeren zuilen vooraan. Eenbeukig schip van zeven traveeën met ingebouwde vierkante westtoren, een smaller koor van twee traveeën met driezijdige sluiting en iets uitspringende sacristie en berging in de oksels. Barok schip en toren opgetrokken uit bak- en zandsteen en laatgotisch koor uit kalkzandsteen, onder leien zadeldaken en klokdak met peervormige bekroning.


ID: 44525 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Dries 53 (Buggenhout)
In de oosthoek van de Dries staat de pastorie, mooi ingeplant achter een grote, omhaagde voortuin met ijzeren toegangshek tussen gemetste pijlers met bolornament, uitziend op een pleintje en de zuidzijde van de kerk met voormalig ommuurd kerkhof. Het oorspronkelijke huis, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, telde vijf traveeën en slechts één bouwlaag onder zadeldak. Volgens archiefdocumenten werd het gebouw in 1784 met één bouwlaag verhoogd. De zijgevels vertonen nog verschillende bouwsporen verwijzend naar de 17de-eeuwse kern. In de grote pastorietuin bleef een haagbeukenberceau bewaard.


ID: 44528 | Bouwkundig element

Café Dry Toren

Dries 65 (Buggenhout)
Geschilderd bakstenen gebouw van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder overstekend zadeldak met schoorstukken, mogelijk met oudere kern terug gaand tot 1774, sinds 1792 gekend als wagenmakerij en herberg, die midden 19de eeuw al de naam Drytoren had. Huidig voorkomen volgens het kadasterarchief aangepast in 1899.


ID: 87625 | Bouwkundig element

Hoeve

Genthof 14A (Buggenhout)
Hoeve met losstaande bestanddelen, ingeplant in U-vorm met ijzeren toegangshek tussen vierkante pijlers met dekplaat. Een tweede hek aan vierkante gemetste pijlers met dekplaat en bolornament en een bakstenen muur scheiden het hoevetje van het kasteeldomein. Boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern opklimmend tot circa 1800.


ID: 44534 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Houtenmolenstraat 53 (Buggenhout)
Haaks op de straat ingeplant boerenhuis met oude, minstens begin 18de-eeuwse kern en recentere L-vormige achterbouw. Verhard voorerf, van de straat afgesloten door een fraai ijzeren hek aan vierkante gemetste pijlers en bakstenen muur rechts.