Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 86263 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Breestraat 51 (Deerlijk)
Boerenarbeiderswoning met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Oudere vermoedelijk 18de-eeuwse kern zie vlechtingen in linkerzijgevel. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 86275 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Diependaele 22 (Deerlijk)
Dwars op de straat ingeplante (boeren)arbeiderswoning. Vormde oorspronkelijk samen met nummer 24 een klein hoevetje zie primitief plan (circa 1835) en was vermoedelijk tot het begin van de 20ste eeuw het schuurtje/stalvleugel. Later verbouwd tot woning en vermoedelijk met oude 18de-eeuws kern zie sporen van vakwerk. Verankerde baksteenbouw onder hoogopgaand pannen schilddak.


ID: 86285 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Oud Ridderhof

Gaversstraat 104 (Deerlijk)
Historische hoeve "Oud Ridderhof" (recente naamgeving). Afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met U-vormige opstelling. U-vormig gegroepeerd en bestaande uit vermoedelijk voormalig woonhuis, stalvleugel, schuur en bakhuisje. Nu met alleen resterend noordelijk georiënteerd boerenhuis van vier ongelijke traveeën en verbouwde stalvleugel. Voorts verscheidene grote recente loodsen. Deels gekasseide erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers. Deels onderkelderd woonhuis gedateerd "1732". Ten zuidoosten, kleine veldkapel.


ID: 86300 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Hof van Ingelmunster

Heestertstraat 71 (Deerlijk)
Afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met losse bestanddelen. U-vormig gegroepeerd rondom erf met centraal kleiner volume. Ten westen nieuw boerenhuis naar verluidt van 1929. Verzorgde, verankerde (sierankers) baksteenbouw onder pannen zadeldak. Pad naar boerenhuis gemarkeerd door kapel gedateerd "1949". Afgebroken bergplaatsen.


ID: 86302 | Bouwkundig element

Hoeve 't Klaverhof

Hoekstraat 1 (Deerlijk)
Hoeve " 't Klaverhof", recente naam die verwijst naar een jaarsteen met klavermotief. Historische hoeve met laat 18de-eeuws en 19de-eeuws gebouwenbestand, oorspronkelijk in leen gehouden van de heerlijkheid Houfstraete. Ten oosten van de hoeve loopt de Kasselrijbeek, voorheen Vichtebeek genaamd, die de grens vormt met Waregem en Vichte (Anzegem). Site vermoedelijk ontstaan met de ontginning van het Feretwoud in de loop van de 13de eeuw. De noordoosthoek of het gebied Keelis werd in leen gegeven aan de familie van Gheest, zij verkavelden dit deel en vestigden er verschillende kleine hoeves onder meer het thans verdwenen "Goed te Keelis" en "'t Klaverhof".


ID: 86321 | Bouwkundig element

Burgerhuizen en weverij van de familie Ovelacq

Hoogstraat 130-136 (Deerlijk)
Voormalige woningen en weverij van de familie Ovelacq. Aangetrokken door de goedkope arbeidskrachten en vakmanschap van de Deerlijkse wevers wordt in 1853 een Belgische tak van het bedrijf Descamps-Ovelacq uit Roubaix, opgericht. In 1920 wordt de fabriek sterk uitgebreid. In 1945 worden het magazijn en de motorweverij kadastraal verenigd tot weverij. Voormalige conciërgewoning. Baksteenbouw van twee bouwlagen.


ID: 92264 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis (Wijk Sint-Lodewijk)

Kapelstraat 6 (Deerlijk)
Het orgel werd in 1734 gebouwd door de Noord-Franse orgelmaker Corneille Cacheux; het zou gemaakt zijn voor de kerk van Waregem. In de 19de eeuw verplaatst naar de huidige locatie. Het instrument werd totaal gerenoveerd door de firma Jos. Loncke & Zonen in 1967.


ID: 86352 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Columba

Kerkplein 25 (Deerlijk)
Parochiekerk, toegewijd aan Sint-Columba, maagd-martelares en patrones van de parochie Deerlijk. Georiënteerd classicistisch bedehuis van 1774 ter vervanging van een romaans-gotische kerk. Tegen de zuidelijke en noordelijke zijbeuk, een kapel. Rond de kerk, gedenktekens voor P.J. Renier en Hendrik Conscience, en voor Hugo Verriest.


ID: 86399 | Bouwkundig element

Hoeve Siongoed

Paanderstraat 108 (Deerlijk)
Historische hoeve "Siongoed", tijdens het ancien régime eigendom van het Sionklooster te Kortrijk en in leen van het Desselgemse Munkenhof dat op zijn beurt afhing van de Sint-Pietersheerlijkheid. De hoeve was gelegen in het vroegere Medelewoud, een grafelijke bezitting die tijdens de 10de eeuw aan de Gentse Sint-Pietersabdij werd geschonken en in de loop van de 11de en 12de eeuw wordt ontgonnen.


ID: 86397 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Paanderstraat 47 (Deerlijk)
Dwars op de straat ingeplant boerenarbeidershuis in kern vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak; voorgevel met latere cementering. Getoogde en rechthoekige muuropeningen onder meer met schuiframen.