Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 21559 | Bouwkundig element

Hoeve

Lutselusstraat 33 (Diepenbeek)
Hoewel het materiaal volledig vernieuwd is verwijzen de volumes van deze hoeve met losstaande bestanddelen naar een 17de-18de-eeuwse kern.


ID: 83670 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Servaas

Marktplein (Diepenbeek)
De huidige, classicistische kerk met gotische toren vervangt een romaans gebouw uit het midden van de 11de eeuw. De plattegrond beschrijft een westelijke toren met aangebouwde noord- en zuidportalen, een driebeukig schip, een transept en een koor met een rechte travee, halfronde sluiting en twee aanleunende sacrsitieƫn.


ID: 21599 | Bouwkundig element

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen Merlemont

Merlemontstraat 1 (Diepenbeek)
Het Hof, gelegen nabij de Merelberg bestond reeds ten tijde der eerste vrijheren. Hoeve met losstaande bestanddelen, met huidig uitzicht uit de 18de-begin 19de eeuw, doch met oudere kern.


ID: 21566 | Bouwkundig element

Watermolen Sapitelmeulen

Molenstraat 24 (Diepenbeek)
Oorspronkelijk Middelmolen genaamd. De huidige benaming Sapitelmolen is een verbastering van Kapittelmolen, daar de molen afhing van het Sing-Lambertuskapittel van Luik. Hij wordt voor de eerste maal vermeld in 1272.


ID: 21575 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Onze-Lieve-Vrouwstraat 14 (Diepenbeek)
Gesloten hoeve met kern vermoedelijk uit de 18de eeuw, en gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Sterk aangepaste dienstgebouwen die echter hun volumes met pannen zadeldaken bewaard hebben.


ID: 21584 | Bouwkundig element

Watermolen Plompaertmeulen

Plompaertstraat 29 (Diepenbeek)
Watermolen op de Stiemer, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Gebouwen onder zadeldaken, in U-vorm gegroepeerd rondom het rechthoekige erf.


ID: 21587 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Rooistraat 18 (Diepenbeek)
Gesloten hoeve, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Mooi poortgebouw onder zadeldak; baksteenbouw met resten van het oorspronkelijk vakwerk.


ID: 21591 | Bouwkundig element

Kasteel van Diepenbeek

Stationsstraat 25 (Diepenbeek)
De eerste burcht, het Oude Hof bevond zich in de nabijheid van de Breemakker. In 1433 werd de vrijheerlijkheid Diepenbeek verdeeld tussen de families Schoonvorst en van Gaver enerzijds en de families van Horne en de Merode anderzijds.


ID: 21571 | Bouwkundig element

U-vormige vakwerkhoeve

Stationsstraat 50 (Diepenbeek)
U-vormige hoeve, met kern uit de 18de eeuw, met de straat verbonden door een oprijlaan.


ID: 21595 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Terherken

Ter Herkenstraat 2 (Diepenbeek)
Gesloten en omgrachte hoeve met kern uit de 18de eeuw. Belangrijk element in een gaaf bewaarde omgeving. Gebouwen in vakwerk en baksteenbouw gelegen rondom het rechthoekig erf.