Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 8311 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Paardestraat 13 (Erpe-Mere)
Gesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseid erf met binnentuintje. Inrijpoort onder houten latei opgenomen in de stalvleugel. Ertegenover, éénlaagse boerenwoning van het dubbelhuistype met zeven traveeën onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Dwarsschuur onder pannen zadeldak met houten bebording op bakstenen voeting. Verder éénlaagse bakstenen dienstgebouwen onder zadeldaken.


ID: 8246 | Bouwkundig element

Watermolen Ratmolen

Ratmolenstraat 42 (Erpe-Mere)
Goed bewaarde bovenslagmolen bij de Molenbeek met sluis en ijzeren scheprad. Witgeschilderde verankerde baksteenbouw op gepikte plint, oudere kern uit de 18de eeuw. Korfboogdeurtje met zandstenen lijst met negblokken. Ten westen, molenaarswoning van anderhalve verdieping en vijf traveeën onder zadeldak, van 1823 volgens de eigenaar.


ID: 8228 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met Sint-Rochuskapel en tuin

Rooseveltlaan 32 (Erpe-Mere)
De pastorie van de Sint-Martinusparochie werd opgericht in 1763, aangepast en gerestaureerd in 1904. In 1924 werd op het perceel van de pastorie een kapel gebouwd ter ere van de heilige Rochus. Links aan het huis werd in de 19de eeuw een druivenserre met neogotische inslag bijgebouwd. Het dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak met klokkenruitertje is gelegen in een ommuurde tuin met een inrijpoort. De tuinmuur langs de straatkant werd opgetrokken door architect H. Geirnaert in het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 8244 | Bouwkundig element

Windmolen Van der Haegen

Schoolstraat (Erpe-Mere)
De Kruiskoutermolen is een houten korenwindmolen van het type standaard met open voet. De molen heeft een geklinknageld verbusseld gevlucht, drie steenkoppels en aswielen, en is maalvaardig. De molen werd opgericht te Nieuwerkerken in 1632 en naar Mere overgebracht in 1922..


ID: 8283 | Bouwkundig element

't  Kinthof

Sint-Pietersstraat 11 (Erpe-Mere)
Semigesloten hoeve mot bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een deels gekasseide binnenkoer met vaalt. Ten zuidoosten, naast de inrijpoort aan de straatkant, boerenburgerhuis met voortuintje; dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 8309 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof

Vlekkemdorp (Erpe-Mere)
Neogotische pseudobasilicale kerk van 1858-1860, gelegen op een kleine hoogte, met deels bewaard kerkhof met graftekens en omringende muur, en met een 18de-eeuwse calvarie tegen de sacristie. De plattegrond ontvouwt: een westtoren, een driebeukig schip met vier traveeën, een koor van één travee met driezijdige sluiting, noordelijke en zuidelijke sacristie.


ID: 13006 | Bouwkundig element

Romp van Molen van Hoek

Bergsebaan 23 (Essen)
De Molen van Hoek is een stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht tussen 1775 en 1827.


ID: 13038 | Bouwkundig element

De Kiekenhoeve

Moerkantsebaan 54 (Essen)
Enige overgebleven hoeve van een dertigtal pachthoeven van de norbertijnerabdij van Tongerlo te Essen; opgericht in 1767.


ID: 13066 | Bouwkundig element

Café De Tol

Nieuwstraat 104 (Essen)
Café opklimmend tot eind 18de eeuw, aangepast in de loop van de 19de en de 20ste eeuw.


ID: 13056 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Nieuwstraat 54 (Essen)
Dorpswoning opklimmend tot de 18de eeuw, gelegen op de oude rooilijn en afgeschermd door lindebomen.