Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 18806 | Bouwkundig element

Classicistisch burgerhuis

Abrahamstraat 9 (Gent)
Lodewijk XVI-enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak; bepleisterde en beschilderde lijstgevel volgens bouwaanvraag daterend van 1776. Beschilderde, 17de-eeuwse achtertrapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen.


ID: 18821 | Bouwkundig element

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten

Academiestraat (Gent)
In 1748-1751 werd de Academie gesticht, die zich aan het begin van de 19de eeuw vestigde in de gebouwen van het voormalige augustijnenklooster. Voorhofgevel van de westvleugel van 1737-1738: bepleisterde en beschilderde lijstgevel met zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, uitgevoerd in een sobere Lodewijk XIV-stijl. Het complex werd in 1827 uitgebreid met de noordvleugel naar ontwerp van Louis Roelandt en in 1870-71 met een oostvleugel, beide in neoclassicistische stijl.


ID: 18818 | Bouwkundig element

Augustijnenklooster

Academiestraat 1 (Gent)
Vermoedelijk in 1295 vestiging van de eerste augustijnen in een huis genaamd "ter Capellen", gelegen in de wijk de Briel op de hoek van de Lange Steenstraat en de Geldmunt, volgens de traditie geschonken door Gerelmus Borluut en gelegen nabij een kapel, gewijd aan Sint-Stephanus, welke aanvankelijk dienst deed als kloosterkerk.


ID: 18828 | Bouwkundig element

Stadswoning

Achterleie 39 (Gent)
Leegstaand enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw.


ID: 18830 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Achterleie 47 (Gent)
Rijhuizen van twee bouwlagen en elk drie traveeën, met mansardedak, per woning voorzien van een dakkapel met driehoekig fronton en op voluten eindigende houten vleugelstukken, uit de 18de eeuw.


ID: 26711 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Achterstraat 178 (Gent)
Schuin op de straat gesitueerde kleine boerenwoning, van hetzelfde type als nummer 158, doch waarschijnlijk ouder (einde 18de eeuw). Lage korfboogdeur in gewitte bakstenen omlijsting met druiplijstje.


ID: 26251 | Bouwkundig element

Populierenhof

Adolf Lootensstraat 14 (Gent)
Langgestrekte hoeve: boerenhuis geflankeerd door stallen en schuur, vermoedelijk uit de 18de eeuw.


ID: 26252 | Bouwkundig element

Boerenwoning Schuttershoeve

Adolf Lootensstraat 50 (Gent)
Boerenwoning van vijf en twee later toegevoegde traveeën onder zadeldak, uit de 18de eeuw. Flankerende aanbouwsels onder lessenaarsdak.


ID: 26206 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Afsneedorp (Gent)
Zeer schilderachtig gelegen plattelandskerkje aan de linker Leie-oever met gedeeltelijk ommuurd kerkhof en omringende beplanting. Eerste vermelding van een kerk in 939 doch vermoedelijk nog vroeger opklimmend. Het huidige kerkje is echter het resultaat van talrijke verbouwingen. Romaanse kern uit eind 12de eeuw in de vorm van een Latijns kruis met kruisingstoren.


ID: 26208 | Bouwkundig element

Landhuis Daerupt

Afsneedorp 16 (Gent)
Vroegere zetel van de Heerlijkheid van Daerupt afhankelijk van de Gentse Sint-Pietersabdij en reeds vermeld in 1400. Huidige gebouw op L-vormige plattegrond met 19de-eeuws voorkomen, volgens archiefstukken onder meer aangepast in 1899 tot zijn huidige vorm. Vleugels van vijf en acht traveeën met twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken, met bepleisterde en geschilderde lijstgevels.