Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 20314 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Ekkergemstraat 84, Sint-Martensblindeken 2 (Gent)
Hoekhuis uit eind 18de eeuw. Twee bouwlagen hoog onder afgewolfd zadeldak. Verankerde voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen.


ID: 26322 | Bouwkundig element

Hoeven

Elshout 27, 31 (Gent)
Oude hoevetjes gelegen naast elkaar aan een veldweg doodlopend op de spoorweg, reeds voorkomend op de kaart van Ferraris (2de helft 18de eeuw), doch zonder te vermelden bijzonderheden.


ID: 26323 | Bouwkundig element

Maeshoeve

Elshout 35 (Gent)
Hoeve met losse bestanddelen met oprit tussen bakstenen hekpijlers met zadeldakje en twee hoge linden. Witgekalkte en verankerde boerenwoning op gepikte plint met links aanleunende stal onder doorlopend zadeldak, in kern uit de 18de eeuw. Ten westen, dwarsschuur met rechthoekige muuropeningen.


ID: 26324 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Elshoute

Elshout 48 (Gent)
Het oudste document betreffende dit goed zijn de Gentse schepenregisters van 1404. Over de 16de eeuw zijn er geen inlichtingen. Afgezonderde hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond groot met gras begroeid erf. Ten noordwesten boerenwoning van zeven traveeën onder gebogen zadeldak. Ten zuidwesten resterend deel van de dienstgebouwen.


ID: 26325 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Elshout 54 (Gent)
Langgestrekte hoeve met voorliggende boomgaard. Bakstenen boerenhuis op gecementeerde plint met eind 18de-eeuwse kern. Ten westen aanleunende dwarsschuur met grote inrijpoort.


ID: 24569 | Bouwkundig element

Herenhuizen met bijgebouwen

Emile Braunplein 15-20, 38-39 (Gent)
Neo-Lodewijk XVI-dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën met mansardedak; uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, opgetrokken, naar ontwerp van architect E. Neyrinck. Ruime binnentuin met oudere gebouwen. Noordzijde, aangebouwd tegen de achtergevel, een herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen uit midden 18de eeuw. Aan de oostzijde bevindt zich een haaks bijbouw (atelier) uit de 19de eeuw en aan de oost- en westzijde bijgebouwen uit midden 18de eeuw met voormalige stallen.


ID: 25763 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Erpelsteeg 74-80, Sint-Jacobsnieuwstraat 32 (Gent)
Ruim hoekhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen, drie linkertraveeën onder sterk hellend zadeldak, vier rechter traveeën met plat dak. Aanvankelijk enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen. Volgens archiefstukken werd een barokgevel opgetrokken ter vervanging van houten gevel in 1699. In de loop van de 18de eeuw uitgebreid met vier traveeën; volgens archiefstukken werd een nieuwe gevel conform met de bestaande opgetrokken in 1767. Derde bouwlaag toegevoegd in de 19de eeuw. Verankerde zijgevel van drie traveeën met 19de-eeuwse aanbouw.


ID: 19497 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Empireherenhuis ontworpen door J.-B. Pisson met tuin

Ferdinand Lousbergskaai 32 (Gent)
Oorspronkelijk buitenhuis, volgens oude aquarel paviljoen van N. Blancart gebouwd door Pisson in 1793, later, in aangepaste vorm uit tweede helft 19de eeuw zogenaamd "Villa De Groote". Alleenstaand herenhuis in empirestijl met bepleisterde lijstgevels. Vanaf 1949 openstelling van de tuin met vijver als Koningin Astridpark met bronzen beeld van Koningin Astrid van J. De Decker (1960). Tuin aan de straatzijde afgesloten met ijzeren hekken en arduinen hekpijlers met bolbekroning. Behouden achthoekig tuinpaviljoentje daterend uit eind 19de eeuw.


ID: 19134 | Bouwkundig element

Vier stadswoningen

Filips van Arteveldestraat 8-14 (Gent)
Vier enkelhuizen van ieder twee traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (Vlaamse pannen), van omstreeks 1800.


ID: 26328 | Bouwkundig element

Hoeve

Flonkedreef 14 (Gent)
Voormalige hoeve thans ingesloten door een nieuwe verkaveling. Boerenhuisje van één bouwlaag onder mank zadeldak (pannen), opklimmend tot eind 18de eeuw.