Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 24713 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Steenput

Goudenleeuwplein 6 (Gent)
Diephuis met vijf traveeën, drie bouwlagen en schilddak, met een voorgevel uit eind 18de of begin 19de eeuw. Achteraan tuitgevel met oudere kern uit de 17de eeuw, van drie bouwlagen.


ID: 24715 | Bouwkundig element

Herenhuis

Goudstraat 1-17, 15A-D (Gent)
Breedhuis onder zadeldak, volgens archiefstukken opgetrokken op de plaats van het verdwenen klooster der arme klaren in 1787. Heden acht traveeën brede bepleisterde, bakstenen lijstgevel met gedecapeerde bovenverdiepingen.


ID: 24719 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Goudstraat 12 (Gent)
Hoekhuis van twee bouwlagen en een voorgevel van twee traveeën en zijgevel van vier traveeën, met oudere kern en aangepast in de 19de eeuw. De woning werd gerestaureerd en deels gereconstrueerd met een trapgevel naar het voorbeeld van de oorspronkelijke bouwaanvraag van 1707.


ID: 24731 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Goudstraat 28 (Gent)
Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (Vlaamse pannen), uit circa 1800. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen.


ID: 24738 | Bouwkundig element

Seminariehuis

Gouvernementstraat 12-14 (Gent)
Het Seminariehuis is een herenhuis van acht traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak en schilddak, volgens archiefstukken vermoedelijk te dateren 1767, maar met restant van een tot de 13de eeuw opklimmend steen. Bepleisterde lijstgevel met boven de vier middentraveeëneen bekronend driehoekig fronton met oculus, omringd met rococomotieven in stucwerk. Sobere achtergevel met drie vooruitspringende traveeën.


ID: 24740 | Bouwkundig element

Rondboogpoort

Gouvernementstraat 20 (Gent)
Behouden rondboogdeuromlijsting met een geblokt arduinen beloop ingeschreven in een rechthoekige omlijsting met voluten, volgens de bouwaanvraag daterend van 1777.


ID: 24736 | Bouwkundig element

Herenhuis

Gouvernementstraat 7, 7A-B (Gent)
Enkelhuis van acht traveeën en drie bouwlagen volgens de cartouche boven het deurvenster 1856 en deze op de vleugeldeur 1860 gedateerd. Een bouwaanvraag dateert de ruwbouw van de eerste twee bouwlagen en de deur met het venster erboven echter van 1784. Alleen gevelornamentiek en de bovenste bouwlaag dateren dus uit derde kwart 19de eeuw. Baksteenbouw verwerkt met natuursteen voor neobarokke ornamenten. Rechts beklemtoond zijrisaliet met bewaarde 18de-eeuwse spiegelboogdeur in een geblokte hardstenen omlijsting.


ID: 24751 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Graslei 4 (Gent)
Hoekhuis, voorheen zogenaamd Het Verberrende Steen en één geheel vormend met het hoekhuis aan Hooiaard. Hoekhuis van twee bouwlagen met vier traveeën brede voorgevel en zijgevel van twee traveeën onder zadeldak, uit de eerste helft van de 18de eeuw, geheel gerestaureerd in 1911 naar ontwerp van architect A.R. Janssens. Verankerde bakstenen lijstgevel met hardstenen plint en hoekstenen van Franse steen, en verankerde zijtrapgevel.


ID: 24752 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Beerie

Graslei 5 (Gent)
Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met kelderverdieping, onder geknikt zadeldak, gedateerd 1726 op twee gevelstenen. Volgens archiefstukken oorspronkelijk met houten gevel, in 1625-1626 vervangen door stenen gevel en in 1726 gewijzigd; voorgevel in 1912 gereconstrueerd onder leiding van architect A.R. Janssens. Klokgevel in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken uit baksteen en Franse kalkzandsteen.


ID: 24757 | Bouwkundig element

Achterhuisje van burgerhuis De Wapens van Zeeland

Graslei 9 (Gent)
Achterhuisje van het huis zogenaamd De Wapens van Zeeland aan de Korenmarkt. Gekanteelde bakstenen lijstgevel van één travee en twee bouwlagen, volgens archiefstukken daterend van 1701.