Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 26661 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Invalidenstraat 12, 16 (Gent)
Hoogstwaarschijnlijk voormalige schuur of stal van de nabijgelegen hoeve nummer 4-6 en vermoedelijk circa 1930 omgevormd tot zes arbeidershuisjes met spiegelbeeldschema.


ID: 26660 | Bouwkundig element

Hoeve

Invalidenstraat 4-6 (Gent)
Achterin gelegen voormalige hoeve, heden opgesplitst in twee woningen van één bouwlaag en ieder vier traveeën, met zadeldak. Oorspronkelijk kern uit laatste kwart 18de eeuw, dak verhoogd en over de volledige lengte aan de achterzijde verbreed.


ID: 26906 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Jaak Janssensstraat 32-34 (Gent)
Gelegen in begraasde tuin met nieuw aangelegde boomgaard. Fraai boerenhuis in 1881 opgesplitst in twee woningen met spiegelbeeldschema, samen zeven traveeën onder vernieuwd zadeldak (pannen), opklimmend tot eind 18de of begin 19de eeuw.


ID: 19254 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Jan Breydelstraat 11-19 (Gent)
Onderkelderd hoekhuis, voorzien van een gecementeerde voorgevel van vier traveeën met twee bouwlagen onder een mansardedak, volgens archiefstukken te dateren 1769. Lijstgevel, waarvan de twee hoger oplopende middentraveeën bekroond met een driehoekig fronton, en met spiegelboogdeur in arduinen omlijsting in Lodewijk XV-stijl. Zijgevel van vijf traveeën.


ID: 19253 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Jan Breydelstraat 12-26, 12A (Gent)
Huizenrij deel uitmakend van een ensemble samen met het hoekhuis. De panden klimmen vermoedelijk in kern op tot begin 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw met verwerking van natuursteen. Voorgevels van respectievelijk drie, vier en drie traveeën en vier bouwlagen onder schilddak, ontpleisterd en gerestaureerd in begin 20ste eeuw en opgevat als een gevelwand. De achtergevelwand uitziend op de Lieve omvat verschillende topgevels met haakse zadeldaken, waaronder een vermoedelijk gerestaureerde trapgevel uit de 17de eeuw.


ID: 19255 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Jan Breydelstraat 21-27 (Gent)
Dubbelhuis van zeven traveeën met twee bouwlagen onder mansardedak, op een balk van de zoldering gedateerd "1767, A:I:M"; volgens archiefstukken verbouwd in 1771. Verankerd zandstenen voorgevelparement tot de tweede bouwlaag, de drie hoger oplopende middentravee zijn van baksteen onder driehoekig fronton. Brede spiegelboogvormige hardstenen poortomlijsting. Zijvleugel met een bepleisterde voorgevel volgens bouwaanvraag van 1840, aanvankelijk langs de Houtlei gelegen. Volume van drie bouwlagen met zichtbare kelderverdieping en vier traveeën waarvan de twee linkse traveeën vooruitspringen, onder zadeldak.


ID: 19262 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Jan Breydelstraat 38-40 (Gent)
Aanvankelijk een groot diephuis met in- en uitgezwenkte top, zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak in kern opklimmend tot de 17de eeuw, mogelijk met aangepaste geveltop uit begin 18de eeuw, in 1917 hersteld door A.R. Janssens. Achtertuitgevel met muurvlechtingen uitziend op de Lieve. Verankerde bakstenen gevel van vier traveeën met vier bouwlagen onder meer met zichtbare kelderverdieping.


ID: 24996 | Bouwkundig element

Hotel de Coninck

Jan Breydelstraat 5-7 (Gent)
Gesloten complex op vierkante plattegrond, met binnenhof, in een strenge rococostijl, door verankering op de zijgevel gedateerd 1755. Het huis is genoemd naar de belangrijkste eigenaar F.J. De Coninck die het hotel bewoonde van 1761 tot 1791; in de 20ste eeuw omgevormd tot Museum voor Sierkunsten, nu Design Museum. De voorgevel in Balegemse steen is een twaalf traveeën brede lijstgevel met twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Binnenhof met symmetrisch ingeplante vleugels met bepleisterde en beschilderde gevels.


ID: 25001 | Bouwkundig element

Stadswoning

Jan Palfijnstraat 21 (Gent)
Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, uit de 18de of 19de eeuw, met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel.


ID: 20550 | Bouwkundig element

Twee stadswoningen

Jeruzalemstraat 19-21 (Gent)
Enkelhuisjes van twee traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot 18de eeuw - eerste helft 19de eeuw, opgevat als een verankerde, beschilderde baksteenbouw.