Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 25376 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Mageleinstraat 36-38 (Gent)
Bepleisterd hoekhuis met drie bouwlagen en schilddak met twee dakkapellen, volgens archiefstukken daterend van 1743. Voorgevel van vijf traveeën waarvan de middentravee blind is. De zijgevel in de Bennesteeg telt twee traveeën met dezelfde ordonnantie.


ID: 25373 | Bouwkundig element

Burgerhuis met klokgevel

Mageleinstraat 41 (Gent)
Klokgevel van baksteen opklimmend tot 1774. Volledig geschilderde gevel van vier traveeën, drie bouwlagen en zadeldak.


ID: 25379 | Bouwkundig element

Burgerhuis met klokgevel

Mageleinstraat 48, 48A (Gent)
Burgerhuis met klokgevel met zes traveeën, en twee bouwlagen volgens de bouwaanvraag te dateren 1714.


ID: 88933 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Romp Hoosmolen met watergang

Mahatma Gandhistraat 32 (Gent)
Romp van een achtkantige stenen grondzeiler, opgetrokken in 1701 voor het droogmalen van het waterrijke gebied van de Bourgoyen. Reeds in 1316 bevond er zich op deze plaats een hoosmolen, die doorheen de jaren meermaals herbouwd werd. De watergang werd verbreed in functie van de molen.


ID: 26919 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Marco Polostraat (Gent)
Voormalig pachtgoed van de abdij van Doornzele, reeds vermeld vanaf de 15de eeuw. Door weilanden omgeven hoeve met losstaande bestanddelen geschikt rondom een ruim beboomd en begraasd erf en toegankelijk via twee ijzeren hekken (een groot en een klein) tussen vierkante, gemetselde hekpijlers.


ID: 26920 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Rozendaele

Marco Polostraat (Gent)
Voorheen omwalde hoeve, naar verluidt toebehorende aan Hollandse ridders. Hoeve met losstaande bestanddelen en beboomd en begraasd voorerf, toegankelijk via een verharde weg afgesloten door een ijzeren hek. Ten oosten, ruim woonhuis van zeven traveeën met één bouwlaag en zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 26607 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie met tuin

Mariakerkeplein 1 (Gent)
De eerste pastorie dateerde uit de 17de eeuw, heropgebouwd in 1782 en met één verdieping verhoogd in 1853. In 1859 omsloten door witgekalkte muur met ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakruitertje. Linker aanbouwsel met één bouwlaag onder lessenaarsdak en haaks op hoofdgebouw ouder dienstgebouw met gewitte gevel, gepikte plint en zadeldak. Omgevende beboomde en ommuurde tuin.


ID: 26609 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeiderswoningen

Mariakerkeplein 8-9 (Gent)
Twee aaneensluitende boerenarbeiderswoningen van één bouwlaag onder doorlopend zadeldak, vermoedelijk uit eind 18de of begin 19de eeuw. Slechts één der oude linden voor het café bleef behouden. Rechts van het huis gietijzeren hek met één bakstenen pijler.


ID: 26375 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Mariakerksesteenweg 179-183 (Gent)
Oorspronkelijk één boerenwoning opgesplitst in drie boerenarbeiderswoningen waarvan twee rug aan rug in omhaagde boomgaard, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 21209 | Bouwkundig element

Convent Ten Durpe

Mathias Gesweinstraat 1A, Sophie Van Akenstraat 3, 3A-E (Gent)
Twee gelijklopende huizen met links in omheiningsmuur arduinen steekboogpoortje in rococodeuromlijsting met schelpvormige sluitsteen, uit midden 18de eeuw. Trapgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1617, maar voorzien van jaarankers 1721, verwijzend naar gevelaanpassingen. Ernaast, gelijkaardige trapgevel van drie traveeën, door middel van muurankers gedateerd 1667. Zijgevel van twee traveeën met twee aanleunende bijbouwen onder gelijklopende zadeldaken, waaronder lijstgevel van vier traveeën.