Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 205371 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën

Barzestraat (Harelbeke)
In oorsprong 18de-eeuwse kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën. In de volksmond het "Brigandskapelletje" genoemd. Op "Brigandszondag", op 28 oktober 1798, werden in de nasleep van de Franse revolutie drie Hulstenaars vermoord op het grondgebied Kuurne.


ID: 205372 | Bouwkundig element

Hoeve Barzestraat

Barzestraat 24 (Harelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen, genaamd "Barzestraat" of "Ferme Masureel". De site klimt minstens op tot de 18de eeuw, de huidige hoevegebouwen dateren uit de 18de (boerenhuis, bakhuis), 19de eeuw (schuur, stal) en 20ste eeuw.


ID: 205373 | Bouwkundig element

Hoeve

Barzestraat 28 (Harelbeke)
Hoeve met boerenhuis dat in kern mogelijk opklimt tot de 18de eeuw en recente omliggende/aansluitende hangars en landgebouwen, gelegen in een bocht van de Barzestraat. Verhard erf, aan de straatzijde afgesloten met een rood-wit beschilderd hek tussen twee pijlers met bolbekroning. Boerenhuis van het dubbelhuistype gelegen aan de noordzijde van het erf.


ID: 205376 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Blauwhuisstraat 84 (Harelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen daterend uit de 18de en 19de eeuw, gelegen aan een zijtracé van de Blauwhuisstraat. Aan straatkant voorzien van een beukhaag.


ID: 205378 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Blauwhuisstraat 95 (Harelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen op de hoek met de Muizelstraat, opklimmend tot het begin van de 18de eeuw. Hoevegebouwen gelegen rondom een begraasd erf, afgesloten van de weg door een haag en een ijzeren hek.


ID: 205015 | Bouwkundig element

Hoeve uit de 18de eeuw

Brouwerijstraat 36 (Harelbeke)
Dwars op de straat geplaatst hoevetje uit de 18de eeuw, zie weergave van een omwalde hoeve op de kaart uit het landboek van Harelbeke-buiten, opgemaakt in 1768 door landmeter Frans De Bal. De toenmalige eigenaar is Joseph de Penthevilles.


ID: 205018 | Bouwkundig element

Hoeve

Brouwerijstraat 69 (Harelbeke)
Voormalige in oorsprong zeker 18de-eeuwse hoeve, sinds 1970 gelegen langs het kanaal Kortrijk-Bossuit, rechtover de Klinkaardstraat. Hoeve, vandaag bestaande uit een quasi parallel met de straat gelegen schuur en een dwars daarop georiënteerd, vrijstaand woonhuis, dat vanop de straat moeilijk zichtbaar is.


ID: 205380 | Bouwkundig element

Hoeve 't Populierenhof

Brugsesteenweg 17, 15A (Harelbeke)
Voormalige 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, eertijds genaamd hof "Cannaert" en heden " 't Populierenhof". Gelegen op de hoek met de Lendeledestraat, bij de grens met de gemeente Lendelede.


ID: 205381 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brugsesteenweg 26 (Harelbeke)
In oorsprong 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, gelegen net ten noorden van de Lampernissebeek. Recent uitgebreid met een nieuw woonhuis doch met behoud van het oude.


ID: 205385 | Bouwkundig element

Site Jonckheere Molen

Brugsesteenweg 75 (Harelbeke)
Voormalige 18de-eeuwse molensite van de verdwenen "Jonckheere Molen" (zie naam van de eind 19de/begin 20ste-eeuwse molenaarsfamilie); bewaard molenhuis met achtergelegen bijgebouwen. De bebouwing bevindt zich gedeeltelijk op grondgebied Lendelede. Voormalige molensite met gesloten karakter; het molenhuis en de bewaarde bijgebouwen zijn nog bewaard en gelegen rondom een centrale koer. Aan straatzijde, molenhuis, dat aan weerszijden wordt geflankeerd door een rood beschilderd smeedijzeren hek; links geasfalteerde oprit naar de achterliggende gebouwen.