Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 8980 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Dale

Provincieweg 311 (Herzele)
Sterk gerestaureerde U-vormige hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met tuin. Ten oosten, inrijpoort opgenomen in de stalvleugel. Boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag onder zadeldak, van 1751.


ID: 8967 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Provincieweg 44 (Herzele)
Langgestrekte hoeve onder zadeldak uit het vierde kwart van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw, met voortuintje.


ID: 9000 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Gertrudisparochie met tuin

Ransbeekstraat 1 (Herzele)
De pastorie van de Sint-Gertrudisparochie werd opgetrokken in de 18de eeuw maar werd later uitgebreid en aangepast. De pastorietuin is in een landschappelijke stijl aangelegd en omvat een Lourdesgrot.


ID: 9001 | Bouwkundig element

Hof te Ransbeek

Ransbeekstraat 13-15 (Herzele)
Gesloten hoeve met uitzicht uit de 19de eeuw, volgens eigenaar opklimmend tot 1780. Gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige binnenplaats.


ID: 9008 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Sint-Lievensplein 1 (Herzele)
De pastorie van de Sint-Martinusparochie met aansluitende, deels ommuurde tuin, werd opgetrokken in het laatste kwart van de 18de eeuw en werd uitgebreid in de 19de eeuw.


ID: 9010 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Sint-Lievensplein 12 (Herzele)
Horecabedrijf, voorheen boerenhuisje van het dubbelhuistype van zeven traveeën en één bouwlaag uit de tweede helft van de 18de eeuw, verhoogd met één bouwlaag en aangepast in de 19de eeuw; zadeldak.


ID: 9007 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Sint-Lievensplein 23 (Herzele)
Gelegen ten noorden van het dorpsplein, voorheen met omringend, ommuurd kerkhof, bewaard ten noorden; ten zuiden zijn de stijlen van de vroegere poort bewaard; gebouwd in 1774 onder pastoor P.J. Van Volcxem.


ID: 8981 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius met kerkhof

St.-Mauritsplein 11 (Herzele)
Pseudobasiliek, gelegen op een hoogte met deels bewaard omringend, ommuurd kerkhof met graftekens. Eerste vermelding in 1147; afhankelijk van de abdij van Saint-Ghislain van circa midden 12de eeuw tot eind 17de eeuw. De plattegrond ontvouwt: een westtoren, een driebeukig schip met vijf traveeën, een koor met driezijdige sluiting, noordelijke en zuidelijke sacristie. Van de gotische kerk bleven bewaard: het koor, de middenbeuk en de westtoren. Verbouwing van de zijbeuken in de 18de eeuw, restauratie in 1898 onder leiding van architect Henri Geirnaert.


ID: 8950 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Stationsstraat 2 (Herzele)
Gesloten hoeve met gebouwen van diverse volumes gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenplaats met tuintje. Ten zuidwesten inrijpoort, ingewerkt in muur. Boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zeven traveeën, uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 9060 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve met Heilige Ritakapel

Winkelstraat 29 (Herzele)
Grote gesloten hoeve met bakstenen dienstgebouwen onder aaneengesloten pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats. Boerenhuis uit eind 18de tot begin 19de eeuw en dienstgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Aan de straatkant, rechthoekige Heilige Ritakapel onder zadeldak.