Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 28415 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoogstad 7 (Kluisbergen)
Hoeve met losse bestanddelen rondom erf met mestvaalt. Ten noorden, boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak met dakruiter, vermoedelijk uit de 18de eeuw.


ID: 28417 | Bouwkundig element

Hof ten Muishol

Hoogweg (Kluisbergen)
Grote hoeve van het gesloten type, oorspronkelijk met losse bestanddelen, in de jaren 1850 verbouwd tot gesloten hoeve, recent omgebouwd en sterk uitgebreid met nieuwe varkensstallen. Belangrijk bakstenen volume met groengeschilderd houtwerk, opvallend gesitueerd op het kruispunt met Manillestraat.


ID: 28447 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Hotond

Hotondstraat 1 (Kluisbergen)
Hoeve vroeger zogenaamd "Timmerman" (volgens de Atlas der Buurtwegen van 1843), verwijzend naar de familie Detemmerman, vroegere eigenaars van de hoeve; recent gewijzigd in "Hof ten Hotond".


ID: 28424 | Bouwkundig element

Herberg Lokaal F.C. Ruien

Kapellestraat 81 (Kluisbergen)
Bakstenen hoekhuis vermoedelijk uit begin 20ste eeuw, gebouwd tegen een oudere hoeve en molenaarshuis uit eind 18de eeuw - begin 19de eeuw, dwarsschuur en stallen uit de 18de eeuw en in 1873 bijgebouwde cichorei-ast.


ID: 28448 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof Ten Broecke

Kapoenstraat 18 (Kluisbergen)
De grote hoeve 'Ten Broecke' is een site met walgrachten, als foncier horend bij de gelijknamige heerlijkheid, die minstens opklimt tot het derde kwart van de 16de eeuw. Het boerenhuis, gedateerd 1844, is representatief voor de midden 19de-eeuwse grote hoevebouw in de Vlaamse Ardennen, maar vertoont sporen van een veel oudere kern. Bij het huis staan imposante 19de-eeuwse bakstenen bedrijfsgebouwen, waaronder ook een watermolenhuis, gedateerd 1870, en vergezeld van een strekdam, woelkom, drie lindes, oude spaarvijver en sluizenstelsel aan de Molenbeek.


ID: 28305 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Donckt

Kasteelstraat 4 (Kluisbergen)
Kasteel zogenaamd naar het Germaanse donk, een lichte bodemverhevenheid midden een lager gelegen, moerassig gebied, volgens N. Kerckhaert door de Franken bij voorkeur uitgekozen om er half versterkte hoeven te bouwen.


ID: 28345 | Bouwkundig element

Hof ter Beke

Keuzelingsstraat 26 (Kluisbergen)
Achterin gelegen boerenhuis, mogelijk nog deels opklimmend tot de 16de eeuw, op terp en met heden onderbroken brede omgrachting, gevoed door bron. Van de ruime bedrijfsgebouwen met U-vormige aanleg op het voorerf, rest nog slechts een vleugel met stallingen. Door dichtslibbing verdwenen molenvijver.


ID: 28346 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Keuzelingsstraat 29 (Kluisbergen)
Semi-gesloten hoeve van baksteen, ingeplant aan buitenstraatbocht. Onregelmatig en deels gekasseid erf met open toegang op de zuidoosthoek. Aanleg minstens gedeeltelijk opklimmend tot de 18de eeuw doch gebouwenbestand later deels vervangen en voornamelijk in het derde kwart van de 19de eeuw ten zuiden uitgebreid.


ID: 28342 | Bouwkundig element

Dorpswoning en smidse

Keuzelingsstraat 4 (Kluisbergen)
Vier overblijvende traveeën van een laag dorpshuis onder steil en links afgesnuit zadeldak, waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Bijbehorende smidse in eenvoudig landelijk bakstenen bijgebouw van zes traveeën onder zadeldak uit de 19de eeuw.


ID: 28307 | Bouwkundig element

Hoeve

Kontrijnstraat 13 (Kluisbergen)
Hoeve in L-vorm, inplanting opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, later uitgebreid. IJzeren hek aan vierkante bakstenen hekpijler onder piramidale spits.