Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 58492 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve

Oude Sabsweg 5 (Knokke-Heist)
De hoeve aan de Oude Sabsweg is een polderhoeve gericht op landbouw en veeteelt, getypeerd door een grote, voor de omgeving enorm beeldbepalende bergschuur. Bij de hoeve ligt nog een relict van een boomgaard.


ID: 58592 | Bouwkundig element

Brug over de Noordwatergang

Ramskapellestraat (Knokke-Heist)
Brug over de Noordwatergang. De toegang tot de dorpskern van Ramskapelle vanuit het zuiden gebeurt van oudsher via het tracé van de Ramskapellestraat.


ID: 300961 | Bouwkundig element

Nederlands-Oostenrijkse grenspaal

Roden-Ossenstraat (Knokke-Heist)
Nederlands-Oostenrijkse grenspaal uit de 18de eeuw, opgesteld langs de Roden-Ossenstraat.


ID: 58494 | Bouwkundig element

Rode Os Hoeve

Roden-Ossenstraat 1 (Knokke-Heist)
Ten westen van het erf, witgekalkt, in kern 18de-eeuws (zie L. Devliegher) boerenhuis, doch grotendeels met verbouwd en 19de-eeuws karakter. Mogelijk bewaarde interieurelementen. Ten noorden van het erf, dwarsschuur onder pannen zadeldak met wolfseinden, zwaar verbouwd (versteend ?) in 1926.


ID: 58497 | Bouwkundig element

't Hof ter Calvekete

Sluisstraat 27 (Knokke-Heist)
Zwaar verbouwde hoeve, doch boerenhuis - in kern 18de-eeuws - met bewaarde interieurelementen: balkstructuur van moer- (bewaarde console) en kinderbalken, schouw met tegelbekleding in de Delftse traditie.


ID: 58604 | Bouwkundig element

Hoeve Duivekete

Spelemanstraat 45 (Knokke-Heist)
Historische hoeve "(Blauwe) Duivekete", aangeduid op de Ferraris- (1770-1778) en de Vander Maelenkaart (circa 1845) als een volledig omwalde site, respectievelijk "Cense Duyvekeete" en "Duyve Kot Ferme".


ID: 58500 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waterstraat 8 (Knokke-Heist)
Achterin gelegen hoeve, omgeving afgezoomd met Canadapopulieren, deels bewaarde omwalling. Losse lage bestanddelen onder zadeldaken. Ten zuiden van het erf, in kern 18de-eeuws witgekalkt boerenhuis - gerenoveerd met bepaald respect voor volumes en houtwerk, echter toevoeging van dakkapellen.


ID: 58560 | Bouwkundig element

Jacobinessenhoeve

Westkapellestraat 261 (Knokke-Heist)
De hoeve gaat terug tot in de middeleeuwen. De toenmalige hoeve behoort in 1447 nog aan Lieven van Kortrijk, en gaat later over aan het klooster van de Jacobinessen te Brugge (eerste vermelding van dit feit in 1607). Huidige gebouwen, losstaande witgekalkte bestanddelen, met boerenhuis van het langgestrekte type met geïncorporeerde stallen gaan vermoedelijk terug tot 18de eeuw, achterliggende zomerkeuken zou het oudste zijn. Boerenhuis met opkamertravee, kelder met tongewelf, muurvlechtingen in rechterzijpuntgevel, andere traveeën verhoogd in 1902.


ID: 59023 | Archeologisch / Landschappelijk element

Sint-Paulusfort

Zoutelaan 280 (Knokke-Heist)
Resten van het Sint-Paulusfort. Het binnenwater van de gracht van het Sint-Paulusfort, opgeworpen in 1627 op het oosteinde van de Blinckaertduinen, is thans gelegen in de tuin van het privé-domein van de kunstschilder Roger Nellens (Zoutelaan nummer 280) en deels op de omliggende percelen, zie de actuele kadasterplannen


ID: 58504 | Bouwkundig element

Hoeve Reigerie

Zuidwatergangdreef 7 (Knokke-Heist)
Historische hoeve Reigerie, met witgekalkt boerenhuis van het langgestrekte type met kern uit eind 18de, begin 19de eeuw, en ten noorden ervan dwarsschuur.