Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 6130 | Bouwkundig element

Hotel de Vinck

Sint-Jacobsmarkt 15 (Antwerpen)
Herenhuis in classicistische stijl uit begin jaren 1780, opgetrokken in opdracht van Jean-François Joseph de Vinck, heer van Wuustwezel en Westdoorn, en in 1802 uitgebreid door meester-metser Pierre Jean Coreblom. Het betrof de verbouwing van een in kern veel ouder complex. Sinds 1832 tehuis voor wezen en penitenten van juffrouw Van Celst met een kapel uit 1847-1852, de latere handelsschool Instituut Van Celst.


ID: 6150 | Bouwkundig element

Sevillien

Sint-Jacobsmarkt 54 (Antwerpen)
Traditionele koopmanswoning herbouwd in de tweede helft van de 16de eeuw of het eerste kwart van de 17de eeuw. Restauratie in opdracht van Peter Van der Wee naar een ontwerp door de architect Paul J. Leysen uit 1977.


ID: 6126 | Bouwkundig element

De Groote en de Kleine Byle

Sint-Jacobsmarkt 7 (Antwerpen)
Koopmanshuis genaamd "De Groote en de Kleine Byle", met een traditionele kern die opklimt tot het vierde kwart van de 16de eeuw, en tot de huidige vorm werd aangepast in de eerste helft van de 18de eeuw, met toevoeging van het portaal en de halve tweede verdieping.


ID: 6156 | Bouwkundig element

Godshuis De Vijf Ringen

Sint-Jacobstraat 3-7, 11-15 (Antwerpen)
Huizenrij in traditionele en laatclassicistische stijl aangebouwd tegen de westtoren en -gevel van de Sint-Jacobskerk. Resterende delen van het godshuis "de Vijf Ringen" dat in 1639 van de Jezusstraat werd overgebracht.


ID: 6155 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacob

Sint-Jacobstraat 9 (Antwerpen)
Basilicale kruiskerk met westtoren in Brabantse hoog-gotiek, in drie grote bouwfasen opgetrokken vanaf eind 15de eeuw tot midden 17de eeuw, door de bouwmeesters Herman I, Domien en Herman II de Waghemakere en Rombout Keldermans.


ID: 4648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Pauluskerk en dominicanenklooster

Sint-Paulusplaats 15, 20, Sint-Paulusstraat 8, Veemarkt (Antwerpen)
De Sint-Pauluskerk, het Predikherenpand en de Calvarieberg liggen ingeplant in het huizenblok dat omsloten wordt door de Veemarkt, de Nosestraat, de Sint-Paulusplaats, de Sint-Paulusstraat en de Zwartzustersstraat. In de kloostertuin staan vier geknotte lindes, een taxus en een plataan.


ID: 4562 | Bouwkundig element

Traditioneel diephuis

Sint-Paulusplaats 31 (Antwerpen)
Diephuis met tuitgevel op de hoek van Sint-Paulusplaats en Sint-Pietersvliet, in zijn huidige vorm te dateren in de eerste helft van de 18de eeuw, mogelijk met oudere kern.


ID: 6191 | Bouwkundig element

Swerten Arent

Stadswaag 2 (Antwerpen)
Herenhuis genaamd dat in kern opklimt tot het derde kwart van de 16de eeuw, met een oorspronkelijk vijf traveeën breed gevelfront in classicerende barokstijl uit 1720. Enkel de voorgevel is behouden, geïntegreerd in een grootschalig woningbouwcomplex.


ID: 6209 | Bouwkundig element

Neptune

Steenhouwersvest 28 (Antwerpen)
Burgerhuis met hardstenen lijstgevel in Lodewijk XV-stijl, te dateren in de tweede helft van de 18de eeuw. Na de Eerste Wereldoorlog was hier het maritiem week-, later dagblad “Neptune” gevestigd.


ID: 4614 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Stoofstraat 16 (Antwerpen)
Laatclassicistisch burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw.