Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 17556 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeiderswoningen

Kattestraat 24, 28 (Kruibeke)
Boerenarbeiderswoningen van één bouwlaag, tot drie woningen ingedeeld, en schuinstaand op het straattracé.


ID: 17615 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1750

Kerkstraat 21 (Kruibeke)
Achterin gelegen dubbelhuis met overluifelde inrijpoort aan de straat. Voorgevel van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak voorzien van drie houten dakkapellen met neogotische windborden.


ID: 17631 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Kerkstraat 255 (Kruibeke)
Boerenburgerhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, van 1879. Baksteenbouw op lage plint.


ID: 17634 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Koningin Astridplein (Kruibeke)
De romaanse bidplaats die reeds voor 964 de rang van parochiekerk had verworven, werd circa 1364 vervangen door een driebeukige, georiënteerde gotische kruiskerk van vijf traveeën met vieringtoren en koor van drie traveeën met polygonale apsis, sacristie (zuid) en winterkapel (noord). Pseudo-basiliek van gekantrechte zandsteen. De kerk kende door de eeuwen heen veel aanpassingen en verbouwingen.


ID: 17647 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Koningin Astridplein 32 (Kruibeke)
Hoekhuis met lijstgevel van vier traveeën en één bouwlaag onder schilddak, eind 18de eeuw te dateren.


ID: 17648 | Bouwkundig element

Hoeve Blauwhof

Kraakstraat 47 (Kruibeke)
Open hoeve met woonhuis en stallen aan het einde van een aarden dreef. Gerestaureerd woonhuis van vijf traveeën (voorgevel naar het zuiden gericht) onder geknikt zadeldak (mechanische pannen).


ID: 17653 | Bouwkundig element

Oud Hospitaal

Kruibekestraat 10-14 (Kruibeke)
Voormalig hospitaal opgericht in 1823 door de rijke boerendochter Amelberga Stoop in hofstede daterend van 1771, bestaande uit twee dubbelhuisjes aan de straatzijde van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in verankerde baksteenbouw met gepikte plint en gewitte gevel en achterliggend woonhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak voorzien van twee houten dakkapellen en een dakvenster boven de centrale travee. Vanaf 1855 werd het hospitaal overgenomen door de zusters van Barmhartigheid van Ronse en werden belangrijke uitbreidingswerken doorgevoerd, waaronder bouw van achterliggende kapel. Eenvoudige, eenbeukig bakstenen kapel met driezijdige apsis gebouwd in 1856 in opdracht van Philip Vilain XIIII.


ID: 17558 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lange Heihoekstraat 13 (Kruibeke)
Hoeve met losse bestanddelen (woonhuis, dwarsschuur en kleinere aanhorigheden) gegroepeerd rond een onverhard en deels begraasd binnenerf. Naast het sierlijke gietijzeren ingangshek, gevat tussen twee stallen, een kleine votiefkapel.


ID: 17562 | Bouwkundig element

Schaliënhuis en klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Langestraat 12 (Kruibeke)
Klooster van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie, gevestigd in het zogenaamde "Huis ten Wijngaarde" of "Schaliënhuis". In 1676 aangekocht door Pastoor Antonius van Daele om het in 1688 officieel over te dragen aan de Geestelijke Dochters. Wellicht draag het van dan af de naam 'Het huys van O.L.Vrouw'. Bestaande uit een naar het binnengebied gekeerd 17de-eeuws gebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl van zes traveeën en twee bouwlagen op een zandstenen plint, het zogenaamde 'Schaliënhuis', met oostelijk georiënteerde kapel uit 1735 en 19de-eeuwse kloostervleugel langs de Langestraat.


ID: 17564 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Langestraat 21-23 (Kruibeke)
Huis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen) voorzien van een aangepast dakvenster boven de deur.