Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 89803 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Koning Boudewijnstraat 136 (Kuurne)
Dieper in gelegen historische hoeve. Ten zuidoosten van de site loopt de Vaarnewijkbeek.


ID: 89800 | Bouwkundig element

Hoeve Iserbyt

Koning Boudewijnstraat 81 (Kuurne)
Twee beboomde dreven leiden naar de hoeve. De hoeve bestaat uit vier volumes gegroepeerd rondom een erf. De Atlas der Buurtwegen van 1844 toont een zelfde opstelling van vier losse volumes. Heden, hoeve met semigesloten opstelling. Bakstenen bestanddelen met gewitte straatgevels, gegroepeerd rondom gekasseid erf. Ten zuiden huisweide met drinkpoel met treurwilg, aan de straat afgezet door betonnen hek. Stalvleugel met geïncorporeerd poortgebouw, boerenhuis van twee bouwlagen en dwarsschuur, aangepast tot paardenstal.


ID: 89809 | Bouwkundig element

Pastorie

Kortrijksestraat 1 (Kuurne)
Dieperin gelegen vrijstaande woning gelegen ten zuidwesten van de kerk. De pastorie dateert van 1757 en vervangt een oudere pastorie op mote, die iets zuidelijker op het perceel gelegen was en grensde aan de Heulebeek. De oudste vermeldingen van een pastorie gaan terug tot de 16de eeuw. De oudste afbeelding van een pastorie vindt men in een landboek van 1664.


ID: 89859 | Bouwkundig element

Hoeve en vlasbedrijf Verschaeve

Luit.-Gen. Gérardstraat 46 (Kuurne)
Historische hoeve ten zuiden van de dorpskern, gelegen op de linkeroever van de Leie. Vanaf 1936 hoort bij de hoeve een industrieel vlasbedrijf met roterij en schoorsteen, zwingelarij, voormalige vlasschuur en hangars gelegen ten noordwesten van de hoeve.


ID: 89876 | Bouwkundig element

Hoeve

Pieter Vinckestraat 100 (Kuurne)
Voormalige hoeve, met toegang gelegen langs de Haantjesstraat. De hoeve wordt afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1844) en het gereduceerde kadasterplan (1853), met twee parallelle volumes en een kleiner volume ten westen.


ID: 89928 | Bouwkundig element

Hoeve

Wandelinglaan 21 (Kuurne)
Historische hoeve, thans met vroeg 20ste-eeuws uitzicht, gelegen ten oosten van de spoorweg Kortrijk-Brugge.


ID: 89930 | Bouwkundig element

Herberg Oud Gemeentehuis

Weggevoerdenplein 11 (Kuurne)
Tijdens het ancien régime schepenhuis en daarna gemeentehuis tot 1940, waarna de gemeentediensten verhuizen. Volgens de literatuur wordt het schepenhuis reeds afgebeeld op de kaarten van de heerlijkheid Nieuwenhuize uit het eind van de 16de eeuw. Het laat 18de-eeuwse landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht (1784) toont een rechthoekig volume onder zadeldak. Thans, aangepast pand, met 18de-eeuwse kern.


ID: 41148 | Bouwkundig element

Kempische langsschuur

Blaardonk 2 (Laakdal)
Achterin gelegen vernieuwde hoeve met Kempische schuur. Baksteenbouw met gepikte plint onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met bewaard volume, op kadaster geregistreerd in 1916. Uitgespaarde zuidwestelijke hoek met houten beschieting en toegangspoorten. Gebint met naar verluidt 18de-eeuwse inscripties.


ID: 41108 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Eindhoutdorp 6 (Laakdal)
Ten noordoosten van de kerk gelegen dubbelhuis met karakteristieke deuromlijsting van gesinterde baksteen.


ID: 41109 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Eindhoutdorp 8 (Laakdal)
Georiënteerde gotische kruiskerk uit de 16de eeuw met sacristie van circa 1740 en zijbeuken van 1854-1855 naar ontwerp van E. Gife.