Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 43444 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Aldegondis

Torenstraat 4 (Landen)
Westtoren opgetrokken voor drie traveeën en een koor, dat uitloopt op een blinde vijfhoekige apsis. Indrukwekkende toren van gotische oorsprong doch tijdens de 18de eeuw bekroond met een classicistische verdieping van bak- en zandsteen.


ID: 43459 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Walhostraat 41 (Landen)
Gesloten hoeve van circa 1800. Omheiningsmuur gemarkeerd door een poortgebouw met mansardedak. Interessant en zeer homogeen ensemble.


ID: 43456 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Walshoutemstraat 74 (Landen)
Gesloten hoeve met rechthoekige binnenplaats uit de 18de eeuw. Boerenburgerhuis met twee verdiepingen voorzien van rechthoekige ramen op de eerste en steekboogvensters op de tweede verdieping.


ID: 92028 | Bouwkundig element

Orgel kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekte Ontvangenis in de Madonnawijk

Klerkenstraat 165 (Langemark-Poelkapelle)
Orgel rond 1720 gebouwd voor de voormalige Sint-Annakapel in Gent, door Louis de la Haye (alias Delhaye), te Gent. Gerenoveerd door Pierre (jr) van Peteghem, te Gent, in 1829. In 1958 aangekocht door de parochie van Langemark-Madonnawijk.


ID: 44094 | Bouwkundig element

Steenakkermolen

O.L.Vrouwstraat (Langemark-Poelkapelle)
De Steenakkermolen, ook Dodenmolen genoemd, is een standaardmolen met open voet, en fungeert als korenwindmolen.


ID: 47652 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aalstersestraat 2 (Lebbeke)
Voorheen omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen ingeplant in een straatbocht, met oude, minstens 18de-eeuwse kern, volgens het kadasterarchief in zijn huidige semi-gesloten vorm aangepast in 1884 en omgrachting verdwenen.


ID: 47683 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Ter Nood

Dendermondsesteenweg (Lebbeke)
Wegkapel op het kruispunt met Kapellekensbaan, en één van de zeven ommegangkapelletjes opgericht ter ere van de Zeven Weeën van Maria langs de weg Dendermonde-Lebbeke, volgens de overlevering al bestaande in de 16de eeuw, op een gevelsteentje gedateerd anno 1776.


ID: 47786 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorp (Lebbeke)
Georiënteerde dorpskerk centraal ingeplant op het dorpsplein, voorheen omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof. De kerk vertoont een driebeukig schip van vijf traveeën verenigd onder één zadeldak met vierkante klokkentoren boven de oostelijke travee, voorafgaand aan een koor van twee traveeën met driezijdige sluiting. De oudste bekende vermelding voor de kerk dateert van 1232.


ID: 47788 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Dorp 9 (Lebbeke)
Haar huidig uitzicht verkreeg de pastorie uiteindelijk pas in 1864-1865 volgens plannen van 1863 van bouwmeester Alexander Carael. Het bestaande ondiepe langwerpige huis werd daarbij deels vervangen door een bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op kelderverdieping. Deels ommuurde pastorietuin met toegang via een fraai ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers.


ID: 47696 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Grote Plaats (Lebbeke)
Onze-Lieve-Vrouwparochiekerk en bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw, Troosteres der Bedrukten. Imposant deels gotisch en barok kerkgebouw ingeplant aan de oostzijde van de Grote Plaats, oorspronkelijk omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof dat in 1897 bij het dorpsplein gevoegd werd.