Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 91502 | Bouwkundig element

Bosmolenhoeve

Bosmolenstraat 5 (Lendelede)
Hoeve bestaande uit een boerenhuis met minstens 18de-eeuwse kern en 19de-eeuwse landgebouwen. Parallel schuurvolume onder overkragend zadeldak, gelegen ten zuiden van het erf als 19de-eeuwse verbouwing van een ouder volume. Hoog bakhuis ten oosten van de hoevegebouwen.


ID: 91503 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Blasius

Dorpsplein (Lendelede)
Laatgotische parochiekerk uit het begin van de 16de eeuw met behoud van de tweede helft 13de- of begin-14de-eeuwse vroeggotische toren, aangevuld met neogotische toevoegingen en herstellingen van rond de eeuwwisseling van de 19de en 20ste eeuw.


ID: 91507 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Dorpsplein 13 (Lendelede)
Neoclassicistisch burgerhuis gelegen bij het begin van de Izegemsestraat. In de 18de eeuw behoort de woning tot de bezittingen van baljuw Joannes Wallays. Ze wordt weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) als eigendom van notaris Charles Louis Wallaeys uit Lendelede.


ID: 91521 | Bouwkundig element

Herberg De Kroone

Dorpsplein 4 (Lendelede)
Volgens literatuur gebouwd in de 18de eeuw, vergroot tot het huidige pand circa 1874. De vroegste gegevens dateren uit 1772, wanneer er zich de bakkerij van Jacobus Wallays bevindt. Bebouwing op deze plaats voorkomend op het primitief kadasterplan (circa 1830), toen eigendom van bakker Jacobus Laga.


ID: 91536 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Hulstemolenstraat 43, 49 (Lendelede)
Voormalig molenaarshuis van de 18de-eeuwse Groeningebergmolen, afgebroken rond het midden van de 20ste eeuw. De huidige molenaarswoning dateert vermoedelijk uit het laatste kwart van de 18de of het begin van de 19de eeuw. Rond 1890 wordt het molenaarshuis vergroot aan de noordzijde en uitgebreid met diverse aanbouwen aan de oostzijde. Molenaarshuis in verankerde eenlagige donkerrode baksteenbouw onder zadeldak, met een witgekalkte straatgevel van acht traveeën. Ten zuiden een aangebouwde stal onder lagere nok. Ten oosten van de woning een achtergelegen bijgebouwtje onder zadeldak, met de oostgevel in vakwerkbouw.


ID: 91539 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Hulstsestraat (Lendelede)
Gelegen bij het de toegang tot het "Goed ten Hove". Naar verluidt gebouwd door de familie Loncke als dankbaarheid voor het verkrijgen van de leenbodem en het octrooi over de hoeve en grond in 1774. De eeuwenoude linde die de kapel flankeerde is in 1986 geveld.


ID: 91570 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Nobels

Kortrijksestraat 109 (Lendelede)
Historische hoeve met boerenhuis en schuur die minstens opklimmen tot de 18de eeuw. Zogenaamd naar Gillis de Nobele, eigenaar uit de 17de eeuw. De hoeve behoort tijdens het ancien régime tot de heerlijkheid Meulewalle. Losstaande roodbakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen) in L-vormige constellatie rond beboomd en begraasd erf met omlopend pad in losse verharding. Toegankelijk via ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Ten noorden het boerenhuis met aanpalende stal aan de westzijde onder lagere nok.


ID: 91565 | Bouwkundig element

Dackemaerts hofstede

Kortrijksestraat 34 (Lendelede)
Historische hoeve in site opklimmend tot de 15de eeuw, met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen, woonhuis en schuur met 18de-eeuwse kern. Het toponiem "Dackemaerts hofstede" komt voor het eerst voor in een afschrift van een akte uit 1419. Losstaande roodbakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken (boerenhuis in Vlaamse pannen, landgebouwen in mechanische pannen), in U-vormige opstelling rondom het erf in losse verharding en met struikbegroeiing. Landgebouwen met groengeschilderd houtwerk. Noordelijke erftoegang via ijzeren hek tussen vernieuwde bakstenen pijlers.


ID: 91578 | Bouwkundig element

Vrijstaand boerenhuis

Lokbeekstraat 1 (Lendelede)
Solitair boerenhuis uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Op een kaart bij het tiendenboek van de Sint-Maartensabdij (circa 1645) wordt op deze plaats bebouwing weergegeven, daarbij is de hoeve ook bereikbaar vanaf de Groenstraat ten noorden. Quasi dezelfde afbeelding komt voor in een renteboek van 't Emelgemsche (1642).


ID: 91584 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Meikapelstraat 21 (Lendelede)
Diepergelegen woning, minimaal teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en als tweewoonst op de Atlas der Buurtwegen (1847). In 1887 wordt het oostelijk huis afgebroken en het westelijk herbouwd in opdracht van de weduwe en kinderen van wever Ivo Piccavet.