Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13221 resultaten


ID: 493 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Nieuwerkerken-Dorp 1A (Aalst)
Heterogeen gebouw met driebeukig schip van vijf traveeën van 1772 en vierkante kruisingstoren uit het eerste kwart van de 17de eeuw, geflankeerd door een overblijvende travee van het voormalig schip uit de 14de eeuw en door een sacristie van 1760 met oudere onderbouw en tot slot een laatgotisch koor met twee rechte traveeën en driezijdige sluiting van 1563-68.


ID: 200 | Bouwkundig element

Hoekhuis Koning van Spanje

Nieuwstraat 6 (Aalst)
Dubbelhuis op de hoek met de Hopmarkt, van drie bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken, opklimmend tot de 17de tot 18de eeuw, doch later aangepast.


ID: 206 | Bouwkundig element

Burgerhuis met Mariabeeld op de hoek

Nieuwstraat 67 (Aalst)
Groot burgerhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, ingeplant op de hoek Vredeplein, met bepleisterde en geschilderde gevels. Tegen hoek, op bovenverdieping, overluifeld beeld van Maria met Kind, op bolvormige sokkel.


ID: 440 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Nieveldriesweg 26 (Aalst)
Semigesloten hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met grote mestvaalt in bakstenen ommuring.


ID: 340 | Bouwkundig element

Molenhuis

Ninovesteenweg 28 (Aalst)
Voormalig molenhuis uit het vierde kwart van de 18de eeuw, heden aangepast tot woonhuis met dubbelhuisopstand. Van de oude olieslagmolen, eerst werkend met paardenkracht, later met stoom, bleef het rad, de as en het wiel, alsook de paardenput behouden.


ID: 212 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Onderwijsstraat 1, Oude Vismarkt 13 (Aalst)
Het complex omvat een aantal gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met circa 200-jarige beuk, met neogotische westvleugel en poort van 1878; ten oosten complex met georiënteerde kapel uit het eerste kwart van de 15de eeuw met mogelijke oudere kern en latere aanpassingen; ten noorden, de kloostergang en conventgebouwen uit het vierde kwart 15de eeuw en de 17de eeuw, en ten zuiden, het 17de-eeuws hospitaal met latere uitbreidingen.


ID: 482 | Bouwkundig element

Aanhorigheid van het kasteel

Opwijkse steenweg 19A (Aalst)
Aanhorigheid van het kasteel aan de rand van een weide (ten westen) gelegen. Vierkant bakstenen gebouw onder spits tentdak (cementpannen), uit 18de eeuw.


ID: 322 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Opwijkstraat 2 (Aalst)
Heden éénlaags hoekhuis van het langgestrekte type met vijf traveeën en tot woning verbouwde stallingen van vier traveeën (twee blinde traveeën) in het verlengde.


ID: 211 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Oude Gentbaan 150 (Aalst)
Voorheen boerenhuis met één bouwlaag en acht traveeën, onder zadeldak, uit de eerste helft van de 18de eeuw, de eerste helft van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 393 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Oude Pastorijwegel 7 (Aalst)
Eénlaags verankerd bakstenen gebouw onder een zadeldak met toegemetst korfboogdeurtje in een omlijsting van gesinterde baksteentjes met bekronend druiplijstje uit de 18de eeuw (?).