Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 70051 | Bouwkundig element

Hoeve Gulden Vlies

Kruisstraat 4 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen historische hoeve met losse lage bestanddelen in L-vormige opstelling rondom met gras begroeid erf. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Boerenwoning naar verluidt uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Dwarsschuur onder zadeldak met overstekende dakrand, als volume voor het eerst aangeduid op het primitief percelenplan van circa 1835.


ID: 70205 | Bouwkundig element

Hoeve 't Lindenhof

Lindesteenweg 10 (Lo-Reninge)
Het is een in kern 18de-eeuwse historische hoeve. Ten noorden van het erf, boerenhuis van 1785 confer muurankers. De erfgevel telt vijf traveeën + twee opkamertraveeën, onder vrij steil, doorgetrokken zadeldak. Ten oosten van het erf, 19de-eeuwse stal onder zadeldak.


ID: 70209 | Bouwkundig element

Markeymolen

Lobrug (Lo-Reninge)
De Markeymolen, gelegen ten westen van de Lovaart op een lage molenbelt, is een standaardmolen met gesloten voet. Functioneel behoort de windmolen tot de korenmolens.


ID: 70284 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Meulepitte

Molenhoek 9 (Lo-Reninge)
Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Geelbakstenen boerenwoning van 1773.


ID: 70068 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Petrusparochie

Noordstraat 1 (Lo-Reninge)
Pastorie teruggaand op het voormalig abtsgebouw van de Sint-Pietersabdij. Imposant vrijstaand volume van twee bouwlagen onder zadeldak, gelegen in voortuin met muurtje en hekken. Grosso modo L-vormige plattegrond die teruggaat op de plattegrond van 1782, doch door uitbouw met nutsgebouwen in de wederopbouwperiode uitgegroeid tot onregelmatige U-vorm.


ID: 70073 | Bouwkundig element

Stadswoning

Noordstraat 12 (Lo-Reninge)
Laag dubbelhuis onder pannen zadeldak, in kern 18de-eeuws, doch met verbouwde zij- en achtergevels.


ID: 92090 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Petrus

Noordstraat 1a (Lo-Reninge)
Het oorspronkelijk orgel was gebouwd door Jacobus van Eynde in 1714. Over de verdere geschiedenis tot aan de Eerste Wereldoorlog zijn geen gegevens bekend, behalve een werk door Petrus Albertus Loncke, vermoedelijk te situeren na de werken aan de kerk van 1860-1870. Dit orgel zou vernield zijn in 1914-18; de vraag dient gesteld in welke mate het instrument zelf beschadigd was, aangezien de orgelkast in veiligheid werd gebracht in Parijs en nadien wél kon gerecupereerd worden. In 1937 hebben Jos en Pieter Loncke geopteerd voor de bouw van een volledig nieuw instrument in de daartoe aangepaste oude kast.


ID: 70074 | Bouwkundig element

Kleine tweegezinswoning

Noordstraat 20 (Lo-Reninge)
Voormalige lage tweewoonst onder zadeldak. Witgekalkte baksteenbouw met 18de-eeuwse kern.


ID: 70072 | Bouwkundig element

Site met duiventoren van Sint-Pietersabdij

Noordstraat 9 (Lo-Reninge)
Duiventoren van 1710, zie metselaarstekens in witte baksteen, behorend tot de abdijhoeve van de voormalige Sint-Pietersabdij. Achthoekige duiventoren in gele baksteen van drie bouwlagen onder met leien beklede torenhelm. Ten oosten van de duiventoren, achterin gelegen sterk verbouwd voormalig hoevebestanddeel van de abdij.


ID: 70215 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Bartholomeusparochie

Pollinkhovestraat 3 (Lo-Reninge)
De huidige pastorie bestaat uit een aan de straat gelegen grote voorbouw; hoofdvolume van vijf traveeën en twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw en een haakse achterbouw met opkamer die teruggaat tot de 17de eeuw. Bij deze opkamer sluit een L-vormig laag nutsgebouw aan met kern uit de eerste helft van de 19de eeuw.