Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 134123 | Landschappelijk element

Restant van het kasteelpark van Beaulieu

Woluwelaan 100 (Machelen)
Rechthoekig barok kasteel van zeven traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder een complexe bedaking ontworpen door Lucas Fayd'herbe en gebouwd tussen 1653 en 1656 omgeven door landschappelijk park met serpentinevijver ('rivier') en strak afgelijnde vista's tussen bosschages; gemengde parkaanleg met regelmatige en onregelmatige elementen, oorspronkelijk circa 17 hectare, vermoedelijk aangelegd aan het einde van de 18de eeuw.


ID: 49677 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Adrianus

Adegem-Dorp (Maldegem)
De parochiekerk uit 1849 was oorspronkelijk voorzien van een omringend kerkhof met een ommegang van Sint-Godelieve uit 1897 en werd afgesloten door een bakstenen muur en een monumentaal ijzeren hek van 1867. In 1842 werd de oude kerk gesloopt met uitzondering van de toren en het transept. Er werd een nieuwe, grotere kerk gebouwd onder leiding van de Gentse architect Louis Minard.


ID: 92240 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Sint-Adrianus

Adegem-Dorp (Maldegem)
Rond 1730 werd een nieuw orgel gebouwd. Hoewel er geen archivalische bewijzen zijn, wijst alles er op dat de auteur Louis de la Haye was.


ID: 50501 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Adrianusparochie

Adegem-Dorp 16 (Maldegem)
Pastorie, gelegen ten noordwesten van de kerk en gebouwd in 1783 ter vervanging van de afgelegen oude pastorie in de Moerwege. In 1900 wordt een aanbouwsel met onder andere keuken bijgebouwd aan de linker zijgevel. Gerenoveerd en voorzien van nieuw bakstenen gevelparement in 1949-1950 naar ontwerp van architect Wilfried Rooms.


ID: 48039 | Bouwkundig element

Voormalige herberg Sint-Huibrecht

Adegem-Dorp 62 (Maldegem)
Café, vermoedelijk opklimmend tot eind 18de eeuw, als dusdanig vermeld in de lijst van herbergen van 1779.


ID: 81385 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen

Broekelken 7 (Maldegem)
Hoeve, vermoedelijk daterend van circa 1800. Ten zuiden, bakstenen schuur van acht traveeën onder vernieuwd zadeldak. Achter het woonhuis, gewit bakhuis onder zadeldakje.


ID: 83526 | Bouwkundig element

Hoevetje

Butswervestraat 15 (Maldegem)
Op de hoek met Vakeleistraat gelegen hoevetje, vermoedelijk uit de 18de eeuw, thans met sloop bedreigd. Witgeschilderd boerenhuis onder zadeldak (pannen) met rechts aanleunend schuurtje, gelegen ten noorden van begraasd erf. Vernieuwde rechthoekige muuropeningen.


ID: 50010 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Butswervestraat 44 (Maldegem)
Hoeve ingeplant in het perspectief van de Vakeleistraat, minstens opklimmend tot de 18de eeuw, met gewitte bakstenen boerenwoning van één bouwlaag onder pannendak.


ID: 48047 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Celieplas 7 (Maldegem)
Oude hoeve met losse bestanddelen, opgetekend in het landboek van 1765. Verschillende kleine dienstgebouwen, later opgetrokken. Boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen).


ID: 50565 | Bouwkundig element

Kerkhof met ommegang

Deken de Fonteynestraat 1 (Maldegem)
Het voormalig kerkhof omheen de oude Sint-Barbarakerk vormt als het ware een ovaal eiland midden in de driehoekige bebouwde dorpskom. Vier wegen verbinden het met de omliggende straten. Bij de brede kerkweg in het zuiden en bij de oostelijke doorgang bleven twee 18de-eeuwse kerkhofhekken bewaard. Sint-Antoniusommegang met zeven pijlerkapelletjes, opgericht in het begin van de jaren 1890 onder pastoor H. Bouckaert.