Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 56016 | Bouwkundig element

Afspanning Schippershof

Rijselstraat 77 (Menen)
Historische afspanning, als getuige van het ontstaan van de stad als handelscentrum aan de kruising van de Leie en de weg Brugge-Rijsel. De herberg deed dienst als rustplaats voor schippers en voor de paarden die de barges op de Leie trokken. Beeldbepalend 18de-eeuws hoekhuis van zes + acht traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met drie dakkapellen, onder leien schilddak.


ID: 56042 | Bouwkundig element

Hoeve Basse Cense

Roterijstraat 1 (Menen)
Eertijds vermoedelijk gesloten vierkantshoeve, als dusdanig aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1843. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken opgesteld rond een verhard erf. Zuidwestelijke erftoegang, geflankeerd door populieren. Ten noorden, 18de-eeuwse dubbele dwarsschuur met vlechtingen en aandak, geritmeerd door steunberen. Ten westen verschillende stalvleugels met aandak en vlechtingen gedeeltelijk witgeschilderd.


ID: 56044 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Rynsackerstraat 40 (Menen)
Historische hoeve, naar verluidt voormalige abdijhoeve. Op de Atlas der Buurtwegen van 1843 weergegeven met grosso modo gelijke opstelling. Hoeve met 19de-eeuws uitzicht, maar vermoedelijk in kern teruggaand tot de 18de eeuw.


ID: 56194 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Spoorwegstraat 61 (Menen)
Hoeve met losse bestanddelen uit 18de, 19de en 20ste eeuw, aan de straat afgezet door haag. Als volledig omwalde hoeve reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Heden is er een restant van de omwalling bewaard ten noorden. Al dan niet geschilderde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een bekiezeld erf.


ID: 56098 | Bouwkundig element

Hoeve

Veldstraat 65 (Menen)
Hoeve met vermoedelijk 18de-eeuwse dubbele dwarsschuur gelegen ten zuiden van het bekiezelde erf.


ID: 40329 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve Hof te Hamme

Biesboslaan 7, 7A-B, Lindestraat 32 (Merchtem)
Het huidige Hof te Hamme is de pachthoeve van het gelijknamige, historische goed, dat een afhankelijkheid was van de abdij van Affligem. De pachthoeve is in haar huidige vorm bewaard als een semigesloten hoeve rond een binnenplaats, waarvan de bebouwing dateert uit de 18de en 19de eeuw, en vanaf de late 20ste eeuw werd gerestaureerd en herbestemd tot een wooncomplex.


ID: 40324 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Bollestraat 2 (Merchtem)
Kapel gewijd aan Sint-Anna en uitgewerkt in traditionele bak- en zandsteenstijl, opklimmend tot circa 1700 toen de kenmerkende, laatbarokke voorgevel tot stand kwam. De kapel werd vermoedelijk uitgebreid omstreeks 1782. De meest recente restauratiecampagne dateert van 2001-2008.


ID: 40307 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Broekweg 25 (Merchtem)
Boerenwoning met stal onder hetzelfde dak, opklimmend tot de late 18de of vroege 19de eeuw. De woning maakt deel uit van een hoeve met losse bestanddelen, die beeldbepalend gelegen is in het open landschap van Brussegem, nabij de grens met het gehucht Bollebeek bij Asse.


ID: 40300 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Torenhof

Brussegemkerkstraat 1-3 (Merchtem)
De gesloten hoeve Torenhof, voorheen zogenaamd Hof ten Alboome of Hof ten Abeele, omvat een gebouwenbestand rond een geplaveide binnenplaats met kern uit de 17de eeuw en latere aanpassingen uit de 18de en 19de eeuw. Zo bewaart het beeldbepalende ensemble een poortdoorgang en een boerenburgerhuis met 17de-eeuwse kern, een boerenwoning met dienstgedeelte uit de 18de eeuw, een aangepaste stalvleugel en een 19de-eeuwse schuur, met integratie van oudere elementen.


ID: 40301 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Stefanusparochie

Brussegemkerkstraat 19 (Merchtem)
Pastorie opgevat als een sober classicistisch dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen aandaken, gebouwd in 1769, gelegen in een aan de voor- en achterzijde ommuurde tuin.