Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 92113 | Bouwkundig element

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Het orgel ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In 1927 werd een nieuw orgel geleverd door J. Anneessens; dit ging verloren in de brand van 1940. Het huidig orgel is van Jos. Loncke en Zonen uit 1966.


ID: 16649 | Bouwkundig element

Hoeve Koolhof

Koolhofstraat 7 (Nieuwpoort)
Hoeve met losse bestanddelen. Behouden boerenhuis op terp ten noorden van neerhof met rechthoekige vaalt waarrond dwarsschuur en stallen; terp oorspronkelijk omwald confer sporen van bakstenen brug tussen neer- en opperhof; moestuin voor woonhuis.


ID: 200707 | Archeologisch element

Vuurtoren De Vierboete

Kromme Hoek (Nieuwpoort)
De Nieuwpoortse Vierboete - een verbastering van het Franse "Bouter le feu" - werd gebouwd in de late 13de -begin 14de eeuw, de periode dat de Duitse Hanze onder leiding van de stad Lübeck maritieme contacten aanknoopte met de Vlaamse steden.


ID: 16578 | Bouwkundig element

Schepenhuis met aanhorigheden

Langestraat 83-89 (Nieuwpoort)
Oorspronkelijk schepenhuis, later stadhuis tot voor 1914 (nummer 89); te samen met aanhorigheden van respectievelijk enkelhuis (nummer 87) en poortgebouw (nummer 85, 83), naar ontwerp van architect J. Viérin van 1924. Nummer 89 Bakstenen hoekgebouw van twee bouwlagen met verhoogde begane grond op gemarkeerde sokkel van vermoedelijk deels gerecupereerde zandsteen; getraliede rechthoekige kelderopeningen. Schilddak met centrale achtkantige dakruiter onder ingesnoerde spitsbekroning.


ID: 16594 | Bouwkundig element

Herenhuis

Marktstraat 45 (Nieuwpoort)
Fraai herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee dakkapellen met driehoekige frontonbekroning. Vermoedelijk deels bewaarde kern uit de tweede helft van de 18de eeuw volgens ouder voegwerk en -baksteenformaat. Verankerde bakstenen lijstgevel in neorococostijl. Pilastergevel met geprofileerde en gekorniste kroonlijst. Links, één travee brede en iets lagere toegang tot het Ankerstraatje, onder zadeldak.


ID: 16608 | Bouwkundig element

Sint-Laurentiustoren

Willem De Roolaan (Nieuwpoort)
Torenruïne van de voormalige parochiekerk Sint-Laurentius uit het laatste kwart van de 13de eeuw; zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. In oorsprong vierkante bakstenen kruisingstoren van vermoedelijk kruiskerk met vier beuken. Nog deels bewaarde torenromp met sporen van dichtgemetselde spitsbogige beukaanzet ten en ten westen traptorentje met steunbeer.


ID: 3067 | Bouwkundig element

Borchouthoeve

Bartstraat 29 (Nijlen)
Gekasseid erf met sterk aangepast woonstalhuis en haakse schuur, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 3086 | Bouwkundig element

Grote Gasthuishoeve

Bogaertsheide 12 (Nijlen)
Volledig tot woning aangepast woonstalhuis met parallelle schuur en een bakhuis, in kern opklimmend tot de 17de- of 18de eeuw.


ID: 3100 | Bouwkundig element

Waterput

Gasthuisstraat (Nijlen)
Hardstenen 18de-eeuwse putkuip, gerestaureerd in 1975 onder leiding van E. Verreydt.


ID: 3190 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Willibrordusparochie

Gemeentestraat 36 (Nijlen)
Rechthoekig dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak met houten kroonlijst op modillons.