Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39143 resultaten


ID: 38067 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Astene, gemeenteschool en onderwijzerswoning

Nieuwstraat 3-7 (Deinze)
Voormalig gemeentelijk complex met gemeentehuis, school en woning van de onderwijzer, van 1866-68 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny, uitgevoerd door aannemer L. Serck. Symmetrisch opgebouwd geheel van donkere baksteen, respectievelijk drie, vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Arduinen muurplaat met oorlogsmonument voor de gesneuvelden van 1914-18.


ID: 38070 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters Maricolen

Nieuwstraat 58-60 (Deinze)
Voorheen zogenaamd "Goed sPauws", later ook verkeerdelijk zogenaamd "Goed te Spans"(zie De Potter), thans onder meer gesticht der zusters Maricolen met lagere- en kleuterschool. Aanvankelijk omgracht goed met meervoudig grachtensysteem, vermoedelijk horend bij de heerlijkheid van Koeiland, afhankelijk van het Markizaat van Deinze.


ID: 38068 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Amandus en Sint-Jobparochie

Nieuwstraat 8 (Deinze)
Achterin gelegen dubbelhuis met voortuin, afgesloten door bakstenen muur en ijzeren hek en siertuin. Ontpleisterde bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1853.


ID: 35459 | Bouwkundig element

Brand en Elshoeve

Oever 13 (Deinze)
Op een boomgaard gelegen hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw met ten noorden boerenwoning en ten westen dwarsschuur.


ID: 38029 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis

Ommegangstraat (Deinze)
Geschilderde bakstenen kapel van één travee onder zadeldak, van circa 1873 en opgericht als dankbetuiging door de familie Van Eechaute.


ID: 38139 | Bouwkundig element

Hoeve en Sint-Annakapel

Ongarijstraat 25 (Deinze)
Achterin gelegen hoeve stallen ten zuiden op met gras begroeid erf, toegankelijk via een aardeweg met op linker hoek bij de straat schuin ingeplante Sint-Annakapel op rechthoekige plattegrond en driezijdige apsis, van circa 1860.


ID: 38138 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Ongarijstraat 9 (Deinze)
Achter moestuin, lage 19de-eeuwse boerenwoning van vijf + twee traveeën onder zadeldak met gewitte gevels op gepikte plint, rechthoekige vensters en groengeschilderde luiken.


ID: 38118 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Ooidonkdreef 1D (Deinze)
De neogotische kerk, gebouwd in 1877-1880 naar ontwerp van architect A. Van Assche en ingeplant op de historische site van het oude, tot de 12de eeuw opklimmende kerkje, vormt de kern van het vroegere dorp Sint-Maria-Leerne.


ID: 38123 | Bouwkundig element

Hoeve Kapelanij of Klein Ooidonk

Ooidonkdreef 22-24 (Deinze)
Omgracht goed met ijzeren toegangshek aan betonnen pijlertjes. Verharde weg en boomgaard vooraan. Huidig gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, minstens opklimmend tot de 17de eeuw, vermoedelijk in de loop van de 18de eeuw reeds verhoogd vooraan. Bakstenen dienstgebouwtjes met zeshoekig houten duiventorentje.


ID: 38124 | Bouwkundig element

Hovenierswoning en oranjerie van het kasteel van Ooidonk

Ooidonkdreef 26 (Deinze)
Voormalige hovenierswoning met moestuin, bloemisterij en oranjerie van het kasteel van Ooidonk, gelegen ten noorden van de huidige ingang, op de plaats van de vroegere moestuin en boomgaard, met afzonderlijke bruine beukendreef. Huidig ommuurd domein vermoedelijk aangelegd begin 19de eeuw.