Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 84535 | Bouwkundig element

Herenhuis met zeepziederij

Mandelstraat 19 (Dentergem)
Herenhuis met voormalige zeepziederij. Volgens kadastergegevens circa 1874 ter vervanging van een ouder pand en in opdracht van de koopman Joannes Vandenpoel gebouwd. In 1893 wordt de zeepziederij gedeeltelijk heropgebouwd en ingericht als paardenstal. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder pannen schilddak. Links een zijrisaliet met koetsendoorrit.


ID: 84536 | Bouwkundig element

Herenhuis

Mandelstraat 20 (Dentergem)
Herenhuis, volgens het kadaster gebouwd circa 1890 ter vervanging van een ouder pand, gedeeltelijke heropbouw circa 1912. De hoge arduinen plint is aangebracht in 1942. Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder pannen schilddak. Lijstgevel geritmeerd door rechthoekige traveenissen en middenrisaliet met deurtravee; verhoogde begane grond.


ID: 84342 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Markegemsesteenweg (Dentergem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën gelegen op de hoek van een noordelijke aftakking van de Markegemsesteenweg. In de 18de eeuw is er, zie de Ferrariskaart (1770-1778), op deze plaats bebouwing aanwezig. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) is er sprake van een "Chapelle de Vandewalle", op de Vandermaelenkaart (1850) aangeduid als "Chap. Vande Walle". Volgens kadastergegevens dateert de huidige kapel van circa 1864. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. Bakstenen (rode en bruine baksteen) kapel met driezijdig koor, leien zadeldak. Voorgevel in neoclassicistische stijl.


ID: 84343 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Markegemsesteenweg 149 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen. Boerenhuis en stallingen gegroepeerd rond een begraasd erf, afgezet met een ligusterhaag. Staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Gedateerd "1840", zie gevelsteen op de oostelijke zijgevel maar eventueel met oudere (18de-eeuwse?) kern. Voorgevel met negen traveeën waarvan de linker wellicht ca. 1936 werden toegevoegd. Schuur en stal.


ID: 84344 | Bouwkundig element

Hoeve Kerstenburg

Markegemsesteenweg 151 (Dentergem)
Manege Kerstenburg voordien in gebruik als hoeve. De naam houdt waarschijnlijk verband met de adellijke familie Van Kerssene, die zeker in de 14de eeuw maar wellicht al veel vroeger grote stukken grond bezat in dit deel van Dentergem. Lage bakstenen woning met hoog pannen zadeldak en gecementeerde plint. Fraaie inkom met portiek onder leien schilddak en ondersteund door bakstenen pijlers met in de oksels kwartronde, betonnen bloembakken. De bijgebouwen werden verbouwd en uitgebreid in functie van de paardenfokkerij.


ID: 84345 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Markegemsesteenweg 174 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, ligt op een hoogte in een bocht van de Markegemsesteenweg. Staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), op de Atlas der Buurtwegen (1843) vermeld als "Ferme Devenyn". Volgens kadastergegevens wordt het woonhuis circa 1876 en de nutsgebouwen in de loop van de 20ste eeuw uitgebreid. De bakstenen en gedeeltelijk witbeschilderde gebouwen liggen gegroepeerd rond een bekiezeld erf en zijn toegankelijk via een metalen hekken gevat in bakstenen pijlers. Vlechtingen in de westelijke eindgevel van het woonhuis duiden op een oudere kern.


ID: 84551 | Bouwkundig element

Gemeenteschool De Wegwijzer

Markegemstraat (Dentergem)
Op de plaats van een oudere bebouwing (zie Primitief Kadasterplan, circa 1830) laat de gemeente circa 1860 een school oprichten. Deze wordt volgens het kadaster eerst circa 1908 en vervolgens circa 1963 uitgebreid. Achterin gelegen en met bijkomende ingang via het Hondiuspark (zie Oostdreef). Inkom aan de straatzijde met aan beide zijden een gedenkplaat als eerbetoon aan twee vooraanstaande Wakkenaars.


ID: 84541 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markegemstraat 13 (Dentergem)
Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen zadeldak. Volgens het kadaster circa 1891 gebouwd ter vervanging van een ouder pand. Gecementeerde lijstgevel in neoclassicistische stijl met arduinen plint en cordons. Hoekkettingen en imitatievoegen op de begane grond.


ID: 84566 | Bouwkundig element

Directeurswoning

Markegemstraat 150 (Dentergem)
Directeurswoning, volgens kadastergegevens staat hier circa 1877 al een huis dat circa 1889 en 1908 wordt uitgebreid. Circa 1913 verwerft de handelaar Charles Vanhaesebrouck, stichter van Haesebroucks stoomvlasfabriek, het huis en laat het aanpassen. Halfvrijstaand dubbelhuis, eventueel oudere 19de-eeuwse kern maar met gevel uit het begin van de 20ste eeuw, zadeldak (mechanische pannen). Brede lijstgevel in oranje baksteen.


ID: 84567 | Bouwkundig element

Café De Nieuwe Trog

Markegemstraat 156 (Dentergem)
Lage, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) met bakstenen boogfriezen onder de dakrand en in de zijgevel. Dubbelhuis, rechthoekige vensters met nieuw schrijnwerk naar oud model. Het linkervenster vervangt de oorspronkelijke poort.