Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 84640 | Bouwkundig element

Herberg De Zwaan en mouterij

Wapenplaats 39 (Dentergem)
Voormalige herberg 'De Zwaan' en mouterij, laatste pand van de Wapenplaats aansluitend bij de Markegemstraat. Reeds vermeld in 1721, in de 19de en 20ste eeuw speelt het café een rol in het gemeenschapsleven.


ID: 84391 | Bouwkundig element

Antoniuskapel

Wontergemstraat (Dentergem)
Gelegen langs de oprit naar het Jeugd- en ontmoetingscentrum. In de volksmond kapel Sinnesael genoemd naar André Sinnesael, onderpastoor in Dentergem die de kapel na de Tweede Wereldoorlog liet restaureren. Volgens het kadaster gebouwd circa 1893, staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. In 1993 werd de kapel gerestaureerd. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang. Bruinbakstenen kapel boven een gecementeerde plint met vlak koor onder kunstleien zadeldak, neogotische stijl.


ID: 130639 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vrijheidsboom

Wontergemstraat (Dentergem)
De vrijheidsboom is centraal aangeplant op de recent heraangelegde dorpsplaats van Dentergem die zich zuidwaarts van de neogotische Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stephanuskerk (1854-1856) uitstrekt. De vrijheidsboom gaat hoogstwaarschijnlijk terug tot het begin van de Belgische onafhankelijk (1830) en is als solitaire boom duidelijk beeldbepalend.


ID: 84401 | Bouwkundig element

Vrijstaande dorpswoning

Wontergemstraat 115 (Dentergem)
Vrijstaande lage woning op de hoek met een zuidelijke zijtak van de Wontergemstraat. Verankerd dubbelhuis onder pannen zadeldak uit het einde van de 19de of begin 20ste eeuw.


ID: 84394 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Wontergemstraat 12 (Dentergem)
Laag dubbelhuis in verankerde baksteen, linker woning van oorspronkelijk rij van drie dorpswoningen.


ID: 84396 | Bouwkundig element

Café Den IJzer

Wontergemstraat 35 (Dentergem)
Het huis staat als hofstede aangeduid op een figuratieve kaart van 1773. Lage, verankerde, lichtgeelbeschilderde baksteenbouw met bepleisterde, bruinbeschilderde plint, pannen zadeldak.


ID: 84397 | Bouwkundig element

Stoombrouwerij Desplenter met café, directeurswoning en feestzaal

Wontergemstraat 42-44, 65-67 (Dentergem)
Brouwerij RIVA op de hoek met de Gottemstraat. Complex van brouwerij en administratieve gebouwen gesitueerd aan beide kanten van de straat en fasegewijs tot stand gekomen. De oorsprong van de brouwerij gaat terug tot circa 1896 wanneer de familie Desplenter aan de zuidkant van de straat een brouwerij opricht. Volgens kadastergegevens worden circa 1898 het café op de hoek, de stoombrouwerij met rechts daarvan de directeurswoning en links ervan een feestzaal opgericht. De stoombrouwerij wordt wellicht tijdens het interbellum vervangen, zie huidig. Circa 1965 wordt de directeurswoning in de brouwerij geïntegreerd. Vanaf 1960 worden percelen aan de overkant ingenomen om er moderne installaties met de bottelarij te plaatsen. De naam van de brouwerij verandert, zie huidig. De brouwerijgebouwen worden aan de Gottemstraat uitgebreid circa 1965 en 1994. Tegenwoordig produceert de brouwerij naast het gekende Dentergemse witbier tal van andere bieren.


ID: 84400 | Bouwkundig element

Dorpswoning met cichorei-ast

Wontergemstraat 57 (Dentergem)
Lage woning met rechts koetsdoorgang die toegang heeft tot een binnenplaats. Volgens het kadaster wordt circa 1895 aan de straatkant een cichorei-ast gebouwd, deze wordt in 1898 uitgebreid met een magazijn, en in 1909 omgevormd tot woonhuis, een nieuwe ast wordt gebouwd op de binnenkoer.


ID: 84393 | Bouwkundig element

Halfvrijstaand herenhuis

Wontergemstraat 9 (Dentergem)
Halfvrijstaand herenhuis, vervangt volgens kadastergegevens circa 1864 een ouder huis. Nu in gebruik als winkel. Op 18de-eeuwse kaarten van de dorpskern (onder meer een figuratief plan van 1773) staat hier al bewoning aangeduid.


ID: 75518 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve De Boeretang

Boeretangsedreef 98 (Dessel)
Omwalde gerestaureerde hoeve. Hoevecomplex met losstaande bestanddelen waarbij de groepering van de functies afwijkt van de gebruikelijke schikking in de Kempense hoevebouw. De historische omgrachting is grotendeels bewaard en langs twee zijden begrensd door bomenrijen.