Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 200657 | Bouwkundig element

Ursulinenklooster

Wijkstraat 16 (Diepenbeek)
Het hoofdgebouw van 1888, met knipvoeg gevoegde neogotische baksteenbouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak met dakruiter met ingesnoerde naaldspits en bekronend ijzeren kruis met windhaan.


ID: 83672 | Bouwkundig element

Hoeve

Zavelstraat 115 (Diepenbeek)
Mooi hoevetje, uit de 19de eeuw, met ongewone schikking : achter het woonhuis, en evenwijdig ermee, de schuur; vóór het woonhuis de overige dienstgebouwen in L-vorm.


ID: 134472 | Landschappelijk element

Beplanting op 19de-eeuwse verdedigingsgordel

Allerheiligenberg, Antwerpsestraat, Delphine Alenuslaan, Fort Leopold, Leopoldvest, Leuvensestraat (Diest)
In de restanten van de oorspronkelijke beplanting op de overgebleven gedeelten van de verdedigingsgordel, aangelegd in 1837-1856 rond Diest, zijn de instructies van een ministerieel besluit van 1852 met betrekking tot de beplanting nog duidelijk afleesbaar.


ID: 41616 | Bouwkundig element

Allerheiligenkapel

Allerheiligenberg 40 (Diest)
Neoclassicistisch gebouw van 1854 ter plaatse van een vroegere barokkapel.


ID: 126646 | Bouwkundig element

19de-eeuwse verdedigingsgordel Diest

Allerheiligenberg 42, Antwerpsestraat, Fort Leopold, Leuvensestraat (Diest)
Historisch dient de vesting van Diest gesitueerd in het kader van de nationale defensiepolitiek waarbij Diest een spilfunctie kreeg toebedeeld bij de verdediging van de pas opgerichte Belgische staat.


ID: 134484 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Groot Asdonk met tuin

Asdonkstraat 39-41 (Diest), Asdonkstraat (Tessenderlo)
De hoeve van Groot Asdonk, met huis van plaisantie, werd rond 1760 door Arnold Cox gebouwd op de 'Brabantse Hoek', een gebied van natte podzolbodems, heide en vennen, op de grens met Tessenderlo-Engsbergen. Cox was jurist en drossaard van Diest, en stamde uit een Maaslands geslacht, waaruit de rentmeesters van Aldenbiezen werden gerekruteerd. Het geheel is omgeven door 'Jardin anglais' of 'anglo-chinois' van 6 hectare ; vermoedelijk aangelegd rond 1810 op oude kleiwinning; verrukkelijk labyrint van eilandjes, landtongen, landengten, kanaaltjes, heuveltjes, uitbundig slingerende paden tussen bemoste walletjes, rododendronmassieven en enkele zeldzame soorten eik.


ID: 134473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhofpastorie met tuin

Begijnenstraat 66 (Diest)
Traditionele vleugels van de voormalige pastorie van het begijnhof, in het tweede kwart van de 18de-eeuw vlak buiten de ommuring van het begijnhof opgetrokken te midden van een ruimte tuin met de Demer als natuurlijke begrenzing. Relict van de landschappelijke tuin van circa 1890, met vijvertje met brugje, eilandje, bruine beuken in '12 Apostelen'formatie; dikste treurginkgo van België op het erf van de pastorie.


ID: 134481 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Remaks

Bosmansstraat 15, 20-22 (Diest)
De hoeve die de historische kern uitmaakt van het huidige landgoed Remaks wordt voor het eerst vermeld in 1610. Het nieuwe 'kasteel' werd in 1909 gebouwd door Adolf Verstappen, ongeveer 100 m ten zuidwesten van de Remakshoeve. Het werd opgetrokken in neotraditionele bak- en zandsteenstijl. Omgeven door landschappelijk park van 3 hectare waarvan een derde bebost; twee kleine vijvers en kleine heuvel als eindpunt van een vista; enkele zeldzame bomen.


ID: 41686 | Bouwkundig element

Rijhuis

Botermarkt 6 (Diest)
Rijhuis met drie verdiepingen uit einde 18de- begin 19de eeuw.


ID: 41695 | Bouwkundig element

Proosdij met ommuurde tuin

Cleynaertsstraat 16 (Diest)
Voormalige proosdij van het kapittel der collegiale Sint-Sulpitiuskerk. Achteraan in de grote ommuurde tuin, dubbelhuis met twee verdiepingen en schilddak uit de 19de eeuw.