Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 33838 | Bouwkundig element

Twee stadswoningen

Kapellestraat 45-47 (Evergem)
Eenheidsbebouwing van heden twee rijhuizen van respectievelijk vijf en vier traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak, daterend van circa 1900. Gecementeerde gevel met doorlopende ordonnantie en imitatiebanden op de begane grond.


ID: 33839 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kapellestraat 49 (Evergem)
Herenhuis vooraan in grote beboomde tuin met onder meer rotswerk aan de vijver, vermoedelijk gebouwd door baljuw Naudts circa 1770 en verbouwd eind 19de eeuw. Bepleisterde gevels van vijf en drie traveeën met twee bouwlagen onder pseudomansardedak met dakvensters en oeils-de-boeuf. Wagenhuis van drie traveeën onder schilddak, daterend van circa 1892.


ID: 33841 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning

Kapellestraat 74 (Evergem)
Voormalig huis van de hoofdonderwijzer bij de nu gesloopte gemeenteschool, op een gevelsteentje gedateerd 1875. Huis en voormalige school van bak- en hardsteen in eclectische stijl. Heden alleenstaand woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met fraaie windwijzer.


ID: 33983 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kerkstraat 85 (Evergem)
19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen op erf toegankelijk via ijzeren inrijhek tussen ronde bakstenen pijlers en dito toegangshekje ernaast. Bakstenen boerenhuis op gecementeerde plint van vijf traveeën onder zadeldak.


ID: 33845 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kleine Moerstraat 1 (Evergem)
Hoeve met losstaande bestanddelen daterend uit begin 19de eeuw. Boerenhuis met verankerde bakstenen gevel (naar het zuiden) van zes traveeën onder zadeldak, op gecementeerde plint en afgelijnd door bepleisterde, geprofileerde kroonlijst.


ID: 33961 | Bouwkundig element

Romp Molen Buysse met molenaarswoning

Kluizendorpstraat 54 (Evergem)
Romp van een hoge stenen stellingmolen, gekend als molen Buysse. Deze molen werd vóór 1810 opgetrokken als oliemolen. In 1840 werd de molen ook ingericht om graan te malen. In 1842 werd er een stoommachine geplaatst. De molenaarswoning dateert uit de 19de eeuw. Tegen het einde van de 19de eeuw was er een nieuw gebouw voor de mechanische maalderij opgetrokken.


ID: 33963 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kluizendorpstraat 78 (Evergem)
Rijhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw met bakstenen gevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met gewone rechthoekige vensters, deur en poort.


ID: 33958 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte met kerkhof

Kluizendorpstraat 80A (Evergem)
Oude kerk opklimmend tot 1122, in 1770-1772 heropgebouwd als eenbeukige kerk van vier traveeën. Nadien werd de kerk in 1774 overwelfd, het koor vergroot en de gevel vernieuwd. Nieuwe vergroting in 1844-45 door toevoeging van twee zijbeuken van vier traveeën en nieuwe westtoren onder leiding van architect Louis Minard. Toren heropgetrokken na oorlogsschade in 1953-56 onder leiding van Henri Vaerwyck-Suys. Ommuurd kerkhof ten zuiden van de parochiekerk met een dodenhuisje, calvariekapel en een collectie aan 18de, 19de en 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 33847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Troostparochie met tuin

Kramershoek 1 (Evergem)
Pastorie met omgevende tuin, gelegen naast de kerk. Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak, opgericht door L. Maertens in 1856 tegelijkertijd met de kerk.


ID: 33848 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek 2-6 (Evergem)
Kasteel met U-vormige aanleg volledig heropgebouwd circa 1892. Bepleisterd kasteel van twee bouwlagen onder mansardedaken. Volledig omgracht park en parkbos met kruisvormig drevenpatroon en zichtas richting zuidwesten. Beukendreef met ijzeren toegangspoort en hardstenen hekpijlers met siervaasbekroning. In het park: vierkante duiventoren met 1623 in de zuidgevel, paardenstallen en hovenierswoning en verder langgestrekte kasteelhoeve in neotraditionele stijl, vermoedelijk heropgebouwd eind 19de eeuw; wagenhuis en stallen uit dezelfde periode. Buiten de walgrachten, bevinden zich een met bomen beplante ijskelder, een serre van circa 1900 en een ommuurde moestuin.