Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 18916 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Bonifantenstraat 9 (Gent)
Hoekhuis van drie bouwlagen met schilddak en bepleisterde lijstgevels, van 1841. Voorgevel met enkelhuisopstand en een eenvoudige zijgevel, verruimd met een lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen.


ID: 24546 | Bouwkundig element

Stadswoning

Borreputsteeg 6 (Gent)
Empire-getint enkelhuis van drie traveeën met drie en een halve bouwlaag met een bepleisterde lijstgevel, uit eerste kwart 19de eeuw.


ID: 24547 | Bouwkundig element

Stadswoning

Borreputsteeg 8 (Gent)
Onderkelderd enkelhuis uit tweede helft 19de eeuw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met steile dakhelling (nok evenwijdig aan de straat, leien).


ID: 26289 | Bouwkundig element

Herenhuis met dienstgebouw

Boskeetstraat 46-48, 46A (Gent)
Herenhuis in neotraditionele stijl met dienstgebouw en toegang tussen bakstenen hekpijlers. Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit eind 19de eeuw op de plaats van een ouder huis. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand en flankerende dienstgebouwtjes onder geknikt zadeldak. Voor het woonhuis rechts bewaard dwarsstaand dienstgebouw met schuur en stal.


ID: 216829 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boskeetstraat 6-8, 8A (Gent)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen op een met gras begroeid en beboomd erf afgesloten door een groot ijzeren inrijhek aan dito pijlers met pijnappelbekroning rechts opzij, en een gelijkaardig voetgangershekje in de as van de voordeur van het woonhuis. De hoevegebouwen, woonhuis en bedrijfsgebouw, worden geregistreerd in het kadaster in 1897.


ID: 33589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schouwbroek

Bosstraat 80 (Gent), Schouwbroekstraat 6-8 (Lievegem)
Het Kasteel van Schouwbroek, omringd door wallen en dreven, ligt in een park met onder meer een amfitheater, heraangelegd in landschappelijke stijl; kasteel heropgebouwd in 1894 naar ontwerp van architect Achilles Marchand. Ten oosten naast vijver, ijskelder en erboven paviljoen. Ten westen aan vijver, brug over imitatiegrot en boothuis in beton; verder onder meer ommuurde moestuin met serre.


ID: 26292 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Blauw Huys

Bosstraat 85, 89 (Gent)
Uitgestrekt park met vijver aangelegd in landschappelijke stijl met fraai kasteel met laat-classicistische inslag opgetrokken in 1807 naar ontwerp van Dutry senior en uitgebreid in 1817 met twee vooruitspringende risalieten, een oranjerie en een groot salon, naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle. Portierswoning met oranjerie en voormalig wagenhuis uit 1845. Ommuurde moestuin ten zuiden van toegangspoort met dubbele arduinen hekpijlers.


ID: 26438 | Bouwkundig element

Personeelswoningen en duiventoren

Boswachterstraat 1-13, Hélène Maréchalhof 1 (Gent)
Personeelswoningen en duiventoren van het verdwenen kasteel Van de Velde. Groep huisjes van één bouwlaag gesitueerd bij het begin van de straat en per twee geschikt rondom half besloten tuintjes. Vierkante duiventoren gebouwd tegen de achtergevel van nummer 7-9.


ID: 26440 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Boswachterstraat 30 (Gent)
Hofstee van boswachter Bruneel, later ook herberg In de Nieuwe Wandeling. Kleine hoeve met losse bestanddelen en door haag omzoomd erf. Vlakbij de weg gelegen boerenwoning van het dubbelhuistype met drie traveeën onder zadeldak, van 1898.


ID: 24558 | Bouwkundig element

Stadhuis Gent

Botermarkt 1 (Gent)
Het stadhuis bestaat uit een vierzijdig complex van gebouwen. Van de oudste schepenhuizen resteert enkel een middeleeuwse kelder. Het oudste, bovengronds bewaarde gedeelte ligt midden in het stadhuiscomplex: een rechthoekig gebouw in Ledesteen, opgericht voor de schepenen van de keure vanaf 1482. Tussen 1519 en 1539 kwam het nieuwe schepenhuis van de keure tot stand, volgens de plannen van Rombout Keldermans en Dominicus de Waghemakere, nadien uitgebreid. In 1580-82 werd een volume met gevel in renaissancestijl aan de Hoogpoort opgericht naar ontwerp van meester Joos Rooman. Tussen 1595 en 1618 werd aan de Botermarkt een nieuw schepenhuis van gedele in renaissancestijl opgetrokken. De conciërgewoning op de hoek van de Hoogpoort en Stadhuissteeg dateert van 1700-1701. De voormalige armenkamer aan de Poeljemarkt dateert van midden 18de eeuw. In 1880-1881 verrees langs de zijde van de Poeljemarkt een nieuw tussengedeelte, naar ontwerp van stadsarchitect Ch. van Rysselberghe.